Жива верига студенти блокират Студентски град

  • 16 декември 2011 07:27

  • 1187
  • 1
Жива верига студенти блокират Студентски град
© Булфото

И студентите се вдигат на протест. Живи вериги от младежи ще блокират столичния Студентски град в знак на протест срещу решението на парламента да се увеличи тавана на таксите за обучение. Студентите ще пресичат непрекъснато в двете посоки пешеходните пътеки в академичното градче, като по този начин ще затруднят движението.

Преди седмица депутатите промениха горния праг на частта от таксите, която университетите взимат от студентите. Досега висшите училища можеха да взимат не повече от 1/2 от издръжката, която им отпуска държавата. С промяната депутатите я увеличиха на 2/3, което означава ръст с 16% спрямо таксите за миналата година. Ректорите сами ще решават дали да се възползват от законовата промяна. Засега те декларират публично, че няма да има повишение на сумите. Какви точно ще са таксите за следващата учебна година ще стане ясно през март, когато вузовете изпратят исканията си в просветното министерство, съобщава БНТ.

Протестът днес е само първа крачка на студентското недоволство, съобщиха от студентските съвети на 14 ВУЗ-а от страната. Младежите обмислят да блокират и парламента, ако исканията им не бъдат чути. Те настояват за нов закон за висшето образование, какъвто трябваше да има готов още през септември.

Последвайте канала на

1187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Магистър-инженер

2011.12.16 | 11:09

1
Предвид качеството на образованието в България, да даваш пари за висше и пълна загуба на средства. Хора, по-добре си изхвърлете парите на улицата отколкото да ги давате на хищните университети с преподаватели и програми от преди новата ера.

Добави коментар

Водещи новини