Божидар Димитров кани деца в килийно училище

  • 28 октомври 2016 19:11

  • 1957
  • 1
Божидар Димитров кани деца в килийно училище
© НИМ

В Националния исторически музей /НИМ/ се подготвят да посрещнат по-необичаен, атрактивен, но и образователен начин тазгодишния Ден на будителите – 1 ноември.

На 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които дойдат в музея, ще имат възможност да се учат на „Аз”, Буки”, „Веди”, на българската азбука, както е ставало през Възраждането – като пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък. Звънът на училищна камбана, която се пази в експозицията на музея, ще посреща децата във възстановката на Възрожденското училище за занятията „Старото школо“.

Те са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват не само деца в предучилищна възраст, но и по големи – от първи до четвърти клас. Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървените чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“, а всички неминуемо ще усетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

Децата ще могат да видят автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

На малките бъдещи и настоящи ученици със сигурност ще им бъде интересно да видят и т. нар. „затвор” – помещението зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните. Децата и посетителите ще могат да видят в експозицията на НИМ - в пространството пред зала №4 - един от първите преписи на „История славянобългарска” /както и препис, направен от ученици в наши дни/, „Неделника” на Софроний Врачански от 1806, копие на глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г. и др. На 1 ноември в Националния исторически музей ще има и специална екскурзоводна беседа по случай празника, на тема „Нашето славно минало”. Предварителна заявка за беседата на тел. 955 42 80

Последвайте канала на

Нора Виткова
1957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
САМО ПИТАМ

2016.10.28 | 19:30

1
Кога мекерето- професор ще изложи /поне за малко/ в НИМ мечът на Кубрат ,открит още 1912г. заедно с най-голямото българско златно съкровище в старите български земи/в Малая Перешчепина/ И до сега се крие в Москва-мекерето много добре е осведомен!

Добави коментар

Водещи новини