Незрязаща възрастна жена остана без личен асистент

  • 28 октомври 2016 08:29

  • 3567
  • 0
Незрязаща възрастна жена остана без личен асистент
© Getty Images/Guliver

Вече две години Община Добрич отказва личен асистент на незряща възрастна жена. Гина Митева е на 81 години и, според решение на ТЕЛК, е 100% инвалид, с чужда помощ. Единствената помощ обаче е от дъщеря й Кица Йорданова, съобщава БТВ.

Била е личен асистент на майка си 15 години, но от две години е в резервите. Живеят с пенсията на възрастната жена.

От общината коментират, че причината Гина да няма личен асистент са многото лица, нуждаещи се от помощ и недостигът на пари по програмата. Повече точки получават самотноживеещите с тежки увреждания и децата. „Тъй като в случая жената, която кандидатства за потребител на услугата живее непрекъснато със своята дъщеря, т.е. 24 часа в денонощието при нея има някой, а има потребители, които живеят сами, заради това практически сме отказали, т.е. ние не сме отказали, а казваме, че към настоящия момент нейните точки не достигат", обясни зам.-кметът на общината д-р Емилия Баева.

Отпуснатите средства по проекта са 500 000 лева. Кандидатствали са 174 нуждаещи се, но за 70 от тях парите не стигат. Затова всички жалби, получени в кметството ще бъдат препратени към социалното министерство с надеждата, че ще бъдат отпуснати пари и за останалите в списъка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини