Бъчварова: Новата гранична и брегова охрана е доказателство за европейската солидарност

  • 13 октомври 2016 15:25

  • 1320
  • 4
Бъчварова: Новата гранична и брегова охрана е доказателство за европейската солидарност
©

Вътрешният министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. участва днес в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, който се провежда в Люксембург, съобщи пресцентърът на МВР.

По време на сутрешната сесия, посветена на граничната сигурност, вътрешните министри подчертаха значимостта на новосъздадената Европейска агенция за гранична и брегова охрана за сигурността на Европа и управлението на миграционните процеси.

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос, вътрешните министри на Словакия, Франция, Германия, както и българският вътрешен министър изтъкнаха необходимостта от ускоряване на процесите по предоставяне от страна на държавите-членки на необходимата техника и оборудване за външните граници.

"Очакваме от Агенцията съществен принос в анализа на риска по външните граници, бързото изграждане на общия резерв от служители и техника, който да може позволи бърза и гъвкава реакция при криза, мобилизирането на капацитет за навременен и качествен обмен на информация за трафик на мигранти, тероризъм и контрабанда, както и решителни действия в областта на връщането", призова министър Бъчварова.

Съгласно мандата на агенцията, чрез оценката за уязвимостта, държавите-членки ще могат да проверяват прилаганите от страна на служителите на агенцията и на националните гранични власти процедури, обмена на информация и тенденциите в миграционните процеси.

Министър Бъчварова благодари на Европейската комисия и на Фронтекс, че избраха да се даде старт на новата европейска агенция в България, като израз на признание за ангажираността и осъзнатата отговорност от страна на България по опазването на външната граница на Европейския съюз и противодействието на каналджийството и тероризма. Събитието бе важно, защото е ясно доказателство за европейската солидарност, изтъкна още министър Бъчварова.

По отношение на миграционния натиск, българският вътрешен министър подчерта пред колегите си по време на Съвета, че той продължава да е засилен, като усилията на страната са съсредоточени не само върху българо-турската, но и върху българо-сръбската граница. Същевременно, българският министър изрази надежда, че реадмисионното споразумение между ЕС и Афганистан ще се прилага успешно, за да се даде още един ясен знак, че има правила за легален достъп до ЕС, както и мерки за противодействие на нелегалната миграция.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1320 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.10.15 | 11:15

3
Нови технологий, Фронтекс охранява границата от София

2016.10.15 | 11:15

4
и за 1000 евро се возят в джипове и то нови

2016.10.15 | 11:15

2
Този червен московски пудел на Борисов е министър, колкото аз съм космонавт!
87жжж

2016.10.15 | 11:15

1
тази е само за.............оная работа................/креватна гимнастика/

Добави коментар

Водещи новини