Събраха стотици милиони от длъжници на фалиралата КТБ

  • 30 септември 2016 12:00

  • 5684
  • 4
Събраха стотици милиони от длъжници на фалиралата КТБ
©

Стотици милиони лева са влезли в касите на фалиралата КТБ. Парите са събрани от длъжниците на трезора в несъстоятелност и могат веднага да бъдат разпределени. Това стана ясно от писмо на синдиците Ангел Николов и Кристи Маринова до финансовия министър Владислав Горанов. То е в отговор на депутатско питане за ефективността от тяхната работа, пише "Телеграф".

Общата сума на масата на несъстоятелността на банката към момента е 1 383 млрд. лв. Най-голямото перо в нея са кредити и вземания от други финансови и нефинансови институции и други клиенти в размер на 528,8 млн. лв. пише в писмото.

От документа става ясно още какви са обезпечителните мерки по съдебни искове към 31 август 2016. Производства по несъстоятелност са с най-голям материален интерес – 3,5 млрд. лв., следвани от заповедните производства по реда чл. 417 – 2,4 млрд. лв., и издадените изпълнителни листове и заповеди за незабавно изпълнение за 2,35 млрд. лв. Образуващите изпълнителни производства са за 2,3 млрд. лв. Въпреки че част от кредитите са оценени с нулева пазарна стойност, синдиците няма да ги класифицират автоматично като несъбираеми, защото се надяват по този начин да увеличат масата на несъстоятелността, пише още в писмото.

„При определяне на размера на оценените като несъбираеми вземания трябва да се има предвид осребряването на активите”, обясняват синдиците.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5684 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мими

2016.10.01 | 09:21

4
Това наистина е добре. Проблемът е, че тези пари няма да бъдат достатъчни, а основната част от откраднатите пари от КТБ, Василев е използвал, за да си накупи скъпи имоти и активи. Не случайно ги оцениха на 2 млрд. лв. Ако успеят тези пари да вземат обратно, случката с КТБ ще приключи безболезнено и разходите ще бъдат незначителни. За нещастие обаче Василев си е купил законите и хората, които ги прилагат и дори не може да го изкараме от Сърбия, за да го осъдим за грабежа на века.
Сър Дюк

2016.10.01 | 00:36

3
Браво събрали са пари, ама виновните кога ще бъдат осъдени? Василев не е действал сам. Като не могат да го екстрадират от Сърбия да вкарат в затвора поне хората, които са му били съучастници.
Димо

2016.09.30 | 20:49

2
Пак само прах в очите. Убеден съм, че Василев е заграбил доста повече пари, които сега си харчи на воля в сръбско.
Васко

2016.09.30 | 19:22

1
То хубаво са събрали тази сума, но остават много много повече, а както се знае, чрез схемите с кухи фирми на Цветан Василев, тези пари никога няма да се съберат, защото той ги е покрил вече.

Добави коментар

Водещи новини