Стартира информационна кампания "Мълчанието не е злато"

  • 29 септември 2016 13:47

  • 1473
  • 0
Стартира информационна кампания "Мълчанието не е злато"
©

"Мълчанието НЕ е злато" е призивът, който обедини седем организации от София, Пловдив, Разград, Ямбол, Шумен и Свиленград в национална информационна кампания срещу домашното насилие, съобщават от пловдивската фондация "Джендър алтернативи", цитирани от БТА.

Кампанията се финансира от Българския фонд за жените и обединява млади професионалисти, използващи различни подходи в работата си, но вярващи, че силата на информацията е най-доброто средство за защита.

Ежедневието на стотици български жени и деца преминава белязано от домашно насилие и насилие, основано на пола, твърдят инициаторите. По данни на Агенцията на ЕС за основните права (FRA), 23 на сто от българките над 15-годишна възраст са станали жертви на насилие от свой партньор. Анализаторите отбелязват, че преживелите насилие жени и деца често премълчават за проблемите си поради страх, срам, икономическа зависимост, липса на подкрепа, липса на алтернативи за самостоятелен живот.

В държавите, в които активно се говори и информира за формите на домашно насилие, процентът на споделяне и търсене на съдействие от професионалисти е много по-голям. Чрез кампанията "Мълчанието НЕ е злато" в следващите три месеца 7-те организации ще се опитат да провокират общественото внимание към проблема чрез работилници с млади хора в неравностойно положение, форум-срещи с институции и професионалисти, спортни джендъринициативи, фотоизложба, "Дни на отворените врати", улични кампании с доброволци, онлайн кампания в социалните мрежи. Предвижда се и изготвянето на общ "Призив за действие" до държавните институции на национално ниво за ускоряване на процесите по ратифициране на Конвенция 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини