Божидар Димитров покани депутата Толстой да закупи южната стена на Голямата базилика в Плиска

  • 21 септември 2016 12:11

  • 3188
  • 6
Божидар Димитров покани депутата Толстой да закупи южната стена на Голямата базилика в Плиска
© Булфото (архив)

И директорът на Националния исторически музей (НИМ) взе отношение към случая с изказването на руския депутат Пьотр Толствой. Божидар Димитров обаче не се поддаде на обвинения към новия член на руската Дума, а напротив - обърна се с него с молба за добро дело - да дари пари за реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Това стана ясно от писмото му до Толстой.

"Всеки дарител знае колко арки и колони са закупени с негови пари. Тъй като очевидно имате пари да купите цяла България, предлагам да закупите южната стена на базиликата, дълга 102 м и висока 18 м. По моя преценка тя ще струва 200 хил.евро. При добро желание ще ви изпратя договор за дарение, тъй като при мен се води строга отчетност, но ако искате, можете направо да ги преведете на сметката за дарение", пише Божидар Димитров.

Директорът на НИМ съобщава детайли от реставрацията на българската забележителност.

"Уважаеми г-н Толстой, разбрах, че имате достатъчно пари или връзка с хора, които имат достатъчно пари и са в състояние да изкупят останалата част от българското Черноморие, която още не е купена. Преди да я купите предлагам да навлезете във вътрешността на страната. В момента реставрирам с дарения от християни от цял свят Голямата базилика в Плиска –майка на всички български църкви", пише той.

"В разположения до нея манастир е имало скрипториум, т.е. своебразна фабрика за ръкописни книги на кирилица. Както изглежда тя е била създадена в този манастир. От този манастир и църква възможно са тръгнали книгите, с които е била покръстена Русия през 988 г. В тази част живеят и руснаци със закупени по Черноморието имоти , засега само от Созопол и Приморско", уточнява още Божидар Димитров.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3188 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ivan

2016.09.24 | 22:35

6
Хвани единия, удари другия...Що за глупаци--с помощта на "наивни" медии -- заемат пространството ми /лично--не капитализирано/??!!

2016.09.24 | 22:35

5
Браво Божидаре! Страхотна идея, както винаги, далновиден мъж си и с брилятно чувство за хумор! Толстой със сигурност ще се поучи от предложението ти! След като новите ни братушки от запада само разрушават, пак ще молиме руснаците да ни го изградят наново.

2016.09.21 | 20:18

2
Божидарчо ,земята е на турците ,всичко друго на гърците ,германците ,австрийците ,холандците ,канадците ,е да ме извинят пропуснатите ! И накрая предлагаш руснаците да възобновят България !Ама за целта ,трябва да престанете да се отъртвате на другите и да станете истински българи !
histori

2016.09.24 | 22:35

4
След като позволихте на ционистите-рептили да разрушат малката ни държава сега пак се молите на Русия да помага.
Гост

2016.09.24 | 22:35

3
Този пък надушил, че Толстой има пари и дай сега да видим .....
Гост

2016.09.21 | 20:17

1
Ха ха ха ! Много добре казано г-д Димитров!

Добави коментар

Водещи новини