Европейски ден без загинали на пътя се отбелязва днес

  • 21 септември 2016 09:52

  • 687
  • 0
Европейски ден без загинали на пътя се отбелязва днес
© Novini.bg

Първият Европейски ден без загинали на пътя се отбелязва днес, съобщават от МВР. Инициативата е подкрепена от европейският комисар по транспорта Виолета Булц, от Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" в ЕС /TISPOL/, Европейският съвет за безопасност на транспорта, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

По повод отбелязването на деня президентът на TISPOL Ейдън Рийд е отправил послание, в което посочва, че в началото на десетилетието е било постигнато значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се е променила, допълват от МВР.

В текста на посланието се подчертава особената важност за съсредоточаване на вниманието към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 - намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г.

Всеки ден около 70 човека загиват, а други 370 са ранените по пътищата на Европа, се казва още в посланието на Рийд. В него се призовава всеки да поеме личен ангажимент за безопасно поведение, като си припомни правила и послания и се подпише под тях. Те са публикувани на интернет адрес www.tispol.org/еdward

Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби, се допълва още в текста на посланието на Рийд.

Последвайте канала на

Нора Виткова
687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини