Плевнелиев: Не всеки трябва да бъде висшист, за да работи и получава достойно заплащане (снимки+виде

  • 16 септември 2016 11:25

  • 9625
  • 6
Плевнелиев: Не всеки трябва да бъде висшист, за да работи и получава достойно заплащане (снимки+виде
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, посланикът на Швейцария Н.Пр. Денис Кнобел, зам.-министърът на образованието Диян Стаматов и зам.-кметът на София Тодор Чобанов присъстваха на откриването на паралелка по дуално обучение в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Никола Й. Вапцаров" – София. В неяще бъдат обучени 27 ученика, които ще се дипломират като специалисти в професия - Електротехник по производството, предаде репортер на Новини.бг.

Училището е част от 16-те професионални гимназии в цялата страна, в които е въведено обучение в пет професии по системата "учене чрез работа" по швейцарски модел в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество ДОМИНО ("Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото").

На откриването присъства звездата ни от „Евровизия“ Поли ГеноваПоли Генова Поли Пламенова Генова е българска поп певица, родена в гр.София, България. Поли пее от. Тя поздрави пиоздрави тийнейджърите и повдигна тяхното настроение с много музика. В програмата се включи лично и президентът.

Държавният глава заяви пред учениците, че е най-щастливият в този момент, тъй като с откриването на тази паралелка много млади хора ще могат да получат своята професионална реализация. „През последните години ние само гледахме и даваме за пример Швейцария, затова как е решен проблемът с младежката безработица. В 67 европейски държави тя е сведена до нула процента, затова аз съм удовлетворен, че и в България политиците дадоха път на дуалното образование. Не всеки трябва да бъде висшист, за да работи и получава достойно заплащане“, посочи Плевнелиев. Той подчерта, че е по-важно младите да знаят и да могат да пипнат нещо с двете си ръце и да го направят както трябва. „Това вече ще може да стане в паралелките, в които се обучават по дуалното образование“, обясни президентът и допълни, че трябва да мислим за младите хора и да работим с визия занапред.

Проектът подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и опита на Конфедерация Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9625 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гошо

2017.01.17 | 22:42

6
Ужас!

2017.01.17 | 22:42

5
БРАВОООООООООООООООООО!!! ОТКРИХМЕ ТОПЛАТА ВОДА!
асд

2017.01.17 | 22:42

4
този малоумник след 25 години открил топлата вода. нали средното специално е точно за придобиване на професия. те направиха техникумите гимназии. учат всичко друго но не и професия с която да си изкарват хляба хората. ще произвеждат емигранти. тъпанари.
Чехльо

2017.01.17 | 22:41

3
Чехльо толкова си може. Не му се сърдете, не е той виновен.
Ivan

2017.01.17 | 22:41

2
Глупак

2016.09.20 | 22:36

1
А преди няколко дни "Куницата" мазна рева, че българите спирали да учат на 35 години. Айде разберете се помежду си - трябват ли ви образовани хора или не ви трябват?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини