Майки на деца с увреждания излизат на протест

  • 14 септември 2016 07:27

  • 8444
  • 0
Майки на деца с увреждания излизат на протест
© Булфото

Майки на деца с увреждания ще протестират днес с искания държавата да осигури адекватна финансова подкрепа за децата им и да изготви електронен регистър на лицата с увреждания. Това ще се случи в поне десет града.

В София протестното шествие ще тръгне от градинката до Народното събрание, ще мине пред сградите на Министерския съвет и социалното министерство, и ще завърши пред парламента. Още вчера майките на деца с увреждания обявиха, че не приемат планираните от правителството промени, които предвиждат увеличаване на месечните помощи, но само за лицата до 18 години. Въпреки че социалното министерство предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина, протестиращите майки са загрижени как ще изхранват децата си след навършването на пълнолетие.

Майките в София заплашват с гладна стачка пред Министерския съвет и продължават да настояват за създаване на електронен регистър на лицата с увреждания, по заболявания. В столицата родителите ще бъдат подкрепени от Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

По този повод късно снощи премиерът Борисов написа във Фейсбук: "Последните месеци получих много писма за това, че децата с увреждания не се подпомагат така, както трябва. Затова предлагаме следното решение - да има нов вид помощ за децата в зависимост от вида и степента на увреждането им. Тези средства ще се дават независимо от доходите на семействата и те сами ще решават как да ги управляват. По този начин ще се помогне на над 26 000 деца, като от догодина финансовите средства, отпускани от държавата за деца с трайни увреждания, ще са общо 161 млн. лв. Възложих на министъра на труда и социалната политика да подготви необходимите законодателни промени. В момента всички деца с увреждания получават еднаква финансова подкрепа от държавата. Това не е справедливо, защото родителите на деца с тежки увреждания имат по-сериозни разходи и нужди".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини