Международен ден за правата на човека

  • 10 декември 2011 11:19

  • 757
  • 2
Международен ден за правата на човека
©

На 10 декември се отбелязва Международният ден за правата на човека. На този ден преди 58 години Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация по правата на човека, въплътила стремежите и надеждите на народите и отделните личности да живеят в достойнство, равноправие и сигурност.

Тя е преведена на поне 375 езика и диалекта, което я прави най-превеждания документ в света.

Принципите на Всеобщата декларация са основа за създаването на Международния пакт за граждански и политически права и Международния пакт за икономически, социални и културни права, както и на редица други международноправни инструменти.

Главна роля в изработването на Декларацията играе канадецът Джон Питърс Хъмфри, който току-що е назначен за директор на новосформирания отдел за правата на човека. Задачата му е възложена лично от генералния секретар на ООН.

Останалите членове на комисията за разработване на Декларацията са подбрани така, че да представляват възможно най-широко световната общност. Сред по-известните членове на екипа се открояват имената на Елеонор Рузвелт, съпруга на починалия вече тогава президент на САЩ Франклин Рузвелт, назначена за председател, нейният заместник - Пенг-чун Чанг, докладчикът Чарлз Малик, Рене Касен, Александър Богомолов и други.

Декларацията е приета без гласували против. От гласуване се въздържат представителите на 8 държави: Саудитска Арабия, ЮАР и държавите от социалистическия блок. Сред тях обаче не е България, която става член на ООН едва през 1955 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
757 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
rossen4i4o

2011.12.10 | 21:23

2
ако някои го е чел ,сигурно е с абзец ;строго секретно ;
rossen4i4o

2011.12.10 | 21:18

1
какво ли е пък това ?

Добави коментар

Водещи новини