Над 3400 дка гора са пострадали при пожари в Старозагорско

  • 13 септември 2016 14:25

  • 867
  • 0
Над 3400 дка гора са пострадали при пожари в Старозагорско
© Getty Images/Guliver

При пожари в Старозагорско от началото на годината са засегнати 1229 дка иглолистна гора и 2212 дка широколистна гора, огнената стихия е вилняла и в 1400 дка лесонепригодни площи. Общо 248 са били пожарите с материални загуби. За 68 пожара се води разследване дали са умишлено запалени. Това съобщи днес комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” на съвместна пресконференция с областния управител Георги Ранов.

Досега служители на пожарната са излизали на 2484 произшествия, част от които са били и извън границите на Старозагорска област. 119 са случаите на участие в аварийно-спасителни дейности, 502 – на включване на пожарникари в помощни операции. Лъжливите повиквания са 191, около 7-8% от всички обаждания, но много малка част от тях са злонамерени.

Пет са загиналите при пожари през тази година, а пострадалите са трима.

Служителите на Пожарната, отговарящи за контрола и превенцията, са извършили общо 10 093 контролни и комплексни проверки. От тях 35 са комплексни проверки извършени в големи промишлени обекти със стратегическо значение като завод „Арсенал”, ТЕЦ „Марица-изток 2”, „Мини Марица-изток” и др. 793 са контролните проверки на средния бизнес, обществени сгради и др.

На нарушители, неспазващи правилата за пожарна безопасност, са връчени 90 акта за административни нарушения и за всеки от тези актове има издадени наказателни постановления за налагане на глоби в различни размери.

Областният управител Георги Ранов връчи почетен плакет на комисар Стоян Колев, за проявена гражданска доблест и смелост и висок професионализъм при овладяването на пожари и други природни бедствия и аварии на територията на Старозагорска област.

Областният управител изказа специална благодарност към екипа на Регионалната дирекция за отличната работа и доброто взаимодействие с останалите институции.

Последвайте канала на

Калина Христова
867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини