ДАЗД: Не се увеличават случаите на нарушаване на правата на децата у нас

  • 12 септември 2016 11:56

  • 2196
  • 0
ДАЗД: Не се увеличават случаите на нарушаване на правата на децата у нас
© Булфото

Няма тенденции към увеличаване или намаляване на случаите на нарушаване на правата на децата у нас. Това заяви във Варна председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, която участва в заседание на Съвета на децата към агенцията, предаде БТА.

Според нея през последните три години данните са съпоставими и няма няма повишение на нарушаването на права.

Кънева посочи, че се наблюдава повече изостряне на вниманието на обществеността, т.е подават се повече сигнали, особено в учебна и училищна среда. По думите й агенцията следи ситуацията и в местата за пребиваване на бежанци, тъй като там също има настанени деца. Тя обясни, че ако има проблемна ситуация с деца в тези центрове агенцията е длъжна да предприеме мерки. Кънева допълни, че служители от агенцията пребивават доброволно със съгласието на Агенцията за бежанците и неправителствени организации, за да може в случай на нужда да задействат механизъм за подкрепа на децата.

Председателят на агенцията съобщи още, че Варна и първият град, в който се провежда заседание на Съвета на децата извън столицата. Тя каза, че занапред всички заседания ще са извън София, като те вече ще се провеждат четири пъти годишно.

Децата от съвета ще подготвят петиция със свои предложения по отношение на детския труд, като идеята е децата за могат да помагат на родителите си в семейния бизнес без разрешение на Инспекцията по труда, когато това не възпрепятства достъпа им до образование, свободно време и др.

От съвета предлагат за всички останали деца, на възраст от 15 до 18 години, които имат желание да работят, да се улесни процедурата и да се съкратят сроковете, в които Инспекцията по труда дава своето становище.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини