Миньорите протестират преди празниците

  • 09 декември 2011 20:20

  • 751
  • 2
Миньорите протестират преди празниците
©

Йордан Лефтеров е на 37 години. От тях 17 е изкарал в рудниците, на 400 метра под земята. Преживял е десетки инциденти, от които по чудо се отървава жив.

"По време на работа ми падна една буца на главата, изпаднах в безсъзнание, имах 8 шева", разказва пред бТВ Йордан Лефтеров.

Увеличаването на пенсионната възраст за всички категории труд приема с възмущение. Той попада в най-тежката - първа категория. До пенсия му остават най-малко 16 години.

Емил е на 50 години. Заради започналата реформа ще се пенсионира с една година по-късно - на 53.

"Трудно е да се работи на тази възраст. Това е невъзможно за човек, натоварен с тежък физически труд", смята миньорът Емил Гиздов.

Голяма част от миньорите започват професионалния си път в невръстна възраст. Като Юлиян. За първи път стъпва в рудник на 18 години. Не приема промените и затова е готов да подкрепи стачката.

От синдикатите съобщиха, че времето и формата на протестите ще станат ясни още преди празниците.

"Още следващата седмица ще се съберем и ще изберем най-подходящата форма за протест. Това ще стане преди празниците, защото смятаме, че управляващите се опитват да прегласуват ветото на президента преди Нова година", заяви Любомир Стефанов, КНСБ.

Последвайте канала на

751 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рудник Челопеч

2011.12.10 | 04:08

2
Подкрепям 1. Изпреварил ме е с коментара.

2011.12.10 | 04:04

1
Миньорската работа е наистина много тежка, опасна и вредна. Прави са хората. Една година под земята е като 5 години над земята. Долу си е ад. Не е хубаво да прецаквате тези хора, които работят в изключително тежки условия.

Добави коментар

Водещи новини