Предлагат законодателни промени за защита правата на журналистите

  • 08 септември 2016 16:21

  • 2043
  • 1
Предлагат законодателни промени за защита правата на журналистите
© Булфото

Съюзът на българските журналисти представи законодателни инициативи за защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Предложенията вече са изпратени до парламентарната комисия по културата и медиите. Това стана ясно на Управителният съвет на СБЖ.

Оттам искат да подобрят ситуацията в гилдията чрез законодателството. Един от приоритетите е да се наложи разбирането, че журналистиката не е търговска дейност като всяка друга. От СБЖ са категорични, че медиите не могат да продават информация, защото тя не е стока, а основно човешко право.

''Адекватно законодателство в сферата на труда и заетостта, което да защитава журналистите и другите медийни участници от произволно уволнение и репресивни мерки, както и от неблагоприятни условия на труд, които могат да ги изложат на недопустим натиск да се отклонят от приетата журналистическа етика и стандарти'', обясни Снежана Тодорова, председател на Управителния съвет на СБЖ.

От Съюза предлагат още въвеждането на колективно договаряне в редакциите да стане чрез допълнение в Кодекса на труда, което да изисква работодателите да преговарят с журналистическите синдикати, ако повече от половината от трудовия колектив желае такъв договор.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2043 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.08 | 19:54

1
Репресивни мерки срещу подлогите !Ега си майтапа !Репресивни мерки само срещу "Атака " и тяхната телевизия !

Добави коментар

Водещи новини