Почетоха паметта на загиналите в Добричката епопея с военен ритуал

  • 07 септември 2016 11:28

  • 1282
  • 1
Почетоха паметта на загиналите в Добричката епопея с военен ритуал
© Булфото (архив)

С военен ритуал на военнослужещи от Военноморските сили в Добрич бе почетена паметта на загиналите в битката за града на 5-7 септември 1916 година.

На възпоменанието по повод 100-годишнината от Добричката епопея във Военното гробище-музей Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва, информира БТА. Негово Високопреосвещенство каза, че и днес по света се водят военни действия и на такова място на покоя трябва да се помни, че войната е велико зло. Битката за Добрич е едно от най-големите сражения за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война. Фронтът обхваща близо двайсет километра, а в боевете загиват 1053 български войници и офицери, други 2324-ма са ранени, заяви в словото си на тържеството кметът на Добрич Йордан Йорданов.Той добави, че преди 100 години във величавата епопея е извършен двоен подвиг - това е подвигът на бойците и на гражданите на Добрич, които погребват заедно победители и победени. По думите му тогава добруджанци показват на човечеството какво значи милосърдие и всеопрощение. В мемориалния комплекс са положени тленните останки на близо 3500 воини от тринайсет националности и шест вероизповедания, воювали в шест национални армии.

На обелиска във военното гробище-музей бяха положени венци от името на премиера Бойко Борисов, на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов. Кметът на Добрич, областният управител, народни представители, почетни граждани, ветерани и други също отдадоха почит пред паметта на загиналите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.08 | 00:04

1
SLAVA NA GEROITE! VECHNA SLAVA!!!

Добави коментар

Водещи новини