Божидар Димитров: Митрополит Кирил не може да е с магаре като Христос

  • 09 декември 2011 08:29

  • 4875
  • 9
Божидар Димитров: Митрополит Кирил не може да е с магаре като Христос
© Булфото

В лек душевен смут съм, защото въпросът с митрополит Кирил е морален. Чудя се дали имам право да взема отношение по темата, защото всички имаме грехове.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ историкът проф. Божидар Димитров по повод скандала около появата на Варненския митрополит Кирил с хибриден модел "Линкълн" на службата за Никулден.

Според Димитров, въпросът не е свързан само с колата на митрополит Кирил, а и с бентлитата на зърнопроизводителите, и с лимузините на депутатите. "Автомобилът не е купен с държавни пари, те се разпределят само за ремонт на църкви и джамии. Има и други митрополити, които карат 5-6 по-скъпи коли, които също са им дарени. Защо да няма такава практика, митрополитите управляват огромни църковни области, колите са необходимост в съвременния свят. Митрополитите имат и представителни функции, срещат се с висши духовници от чужбина, не могат да отидат с "Голф 2" или "Голф 3". Митрополит Кирил не може да влезе като Христос с магаре в Йерусалим", каза проф. Божидар Димитров.

Според социолога Андрей Райчев, думите на Божидар Димитров са отчайващи. "Църквата е в морален фалит пред населението и историята с "Линкълн"-а е черешката на тортата. Ако нещата не се подобрят, ще продължи безбожието на българския народ. Българската православна църква иска да опосредства отношенията ни с Бог, прави се на началник, вместо да бъде добър помощник на болните и бедните. Ако нещата продължават така, жална ни майка, защото църквата и религията са необходими на всяко едно общество", категоричен бе Райчев.

Проф. Божидар Димитров каза, че митрополит Кирил е един от кандидатите за патриарх и очевидно се цели неговото дискредитиране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4875 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Дон Цицорко

2011.12.10 | 19:26

9
Тъй,тъй Божо истината думаш....ама като сме шибани миряни.....и не хули голфчетата,за да не те анатемоса пернишкия митрополит.... С магаре не може....да му дарят яхта,че е още по-представително да ходи с нея до Гърция
коментарчо

2011.12.09 | 18:20

8
може и в по -скромни коли да го раздават владиците. призваните да служат на бога и хората никога не биха демонстрирали по такъв обиден за вярващите хорица начин джипове , беемвета и прочее. като са дарения да кажат-дайте дарения за бедни и сираци , а не лъскави коли, за да си ги караме и да се перчим .митрополит николайчо освен да анатемосва Мадона не знам да е направил нещо смислено .истинските духовници са в малките черквици,без много шум се грижат за душите на живите и починалите.

2011.12.09 | 18:20

7
"ДругаряТ" господин професор, нека каже на митрополитите и другите от клира да не карат линкълни ,и голфове, и бентлита и т.н. , когато отиват пред миряните в църквата , на има-нема 100-200метра разстояние. Ако искат да са представителни за пред високопоставени гости , да се возят в лимузини САМО ,когато са част от делегация посрещаща, или посещаваща такива високопоставени персони !!!!!!!
ъерт

2011.12.09 | 15:38

6
Разкарайте го този доносник...Писна ми да го въртят по всяка Тв,аман от едни и същи муцунини...
чочко

2011.12.09 | 13:40

5
защо да не може бе - нали са слуги на христос.Има една приказка - колкото по-малко ти трябва - толкова си по-близо до Бог - нали са негови хора!......за оня Николай - пловдивския владика с ролекските и джиповете - няма да коментирам
a

2011.12.09 | 13:40

4
петков то винаги е било ПОП да си !
петков

2011.12.09 | 13:40

3
Ето го и професорчето се включи. То да беше само колите им, те имат такива палати, че и най-богатите могат да им завидат. Всички са долни алчни слуги на паричките, много малко са съвестните, които не са се облагодетелствали, всички останали станаха бизнесмени, които си купуват само скъпи играчки. Абе на днешно време ПОП да си!

2011.12.09 | 12:36

2
От една страна е така,с магаре вече не иде.И е нормална практика в цял сват да се дарява на църквата. От друга,знаем колко са загрижени Българските попове за прихожаните си,и колко за собственото си благополучие.Това лято правих кръщене на детето,няма да изпадам в подробности , каква порнография беше в църквата(заснех го и видео ).Накрая помолих попа да освети още 2-ве кръстчета,и той като рече "а бе нема проблеми,3 лв.бройката,и че осветим к'от искаш"смаза ме тотално!
Зловидец

2011.12.09 | 12:21

1
Абе, всички сте взели да вадите ножове на старото куче на Б.Б., ама нещо не си спомням да бяхте така гръмогласни по времето когато беше министър, пък бил той и без потфейл, за "наукометричните" му показатели не смея да се изказавам, но за ваше сведение, като река да се замисля за Балканските войни,хода на бойните линии през Първата световна, освен нещата дето съм подочул от подполк. Йотов/Царство му Небесно/ , ваш Божо е човека , към когото посягам да попрочета, ако има още добра литература дайте я насам, пък бил той ДС-ар и пр. , за онези години едно не можем да им отречем-намираха правилните хора за да се свърши работата, не е като сега, да се чудиш и маеш ,какъв ги Д.., дърдори тоя там. Пък не чух една "Хвалебствена" дума за "словото Райчево" , както и за "словото Минчево" в таз реч, я ми кажете ,като как от научна дейност и пр. се издигаш и финансово си адекватен да си съакционер в едно от най-големите и реномирани голф-игрища на Балк. п-в , Като как точно става тая , не е ли защото сме най-правоверни на на "словото на USA",както преди беше към "словото на СССР" , за това словоблудие какво ще речете ???

Добави коментар

Водещи новини