Експерт: Невъзможно е да се предскажат земетресенията

  • 26 август 2016 15:44

  • 6065
  • 0
Експерт: Невъзможно е да се предскажат земетресенията
© Getty Images

Практически е невъзможно да се предскажат земетресенията. Това е доста по-трудно, отколкото да предскажеш дори вулканично изригване. Такъв коментар направи проф. Петър Мирчев по повод опустошителния труд в Италия.

"Опитите да се предскажат земетресения се правят от хора, които не се занимават с наука. Това са разни гадатели и т.н., но никой сериозен учен не предсказва земетресения", категоричен беше той.

Специалистът даде пояснения какво точно се случва при земетресенията. По думите му се освобождаване на енергия, която се натрупва и която не може да се изчисли по никакъв начин.

"В света има литосферни плочи, както ние ги наричаме, които са стабилни, които са от дебела земна кора. Това е така в Сибир, в Щатите, в Бразилия. Това са региони, в които много рядко има земетресения, но на местата, където всъщност се получава взаимодействие между тези литосферни плочи, особено при подпъхването на океаните под континентите, земетресенията са нещо обичайно. Това е т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, Средиземноморието, където се сблъскват африканската и европейската плоча, Италия също е едно точно такова място", обясни още пред БНР специалистът.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
6065 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини