Белгийски шеф месеци наред не дава заплати на шивачки в родопско село

  • 08 декември 2011 08:19

  • 1143
  • 0
Белгийски шеф месеци наред не дава заплати на шивачки в родопско село
©

Над 150 шивачки 6 месеца са без заплати в родопското село Сърница. Собственикът на цеха е белгиец. Сагата се точи от 2009 г.,  през периода е имало бунтове и стачки, но безрезултатни, затова преди дни работничките колективно решиха да напуснат.

Последната си заплата са получили септември месец, която е дължима за юни.

"Вече не се издържа, без да получаваш възнаграждение за труда си. Искахме споразумение, че ще получим заплатите си, но собственикът не искаше да подпише. Въпреки това напуснахме, защото няма смисъл да стоим, за да се натрупват неплатени заплати", заяви в сутрешния блок на БТВ Феизе Чауш, председател на синдикалната структура във фирмата. Тя уточни, че е имало заплати дори и под минималната, дори под 100 лв.

Шивачки разказаха, че са работили при лоши условия, без отопление, дори когато паднал първият сняг.

Представител на Инспекцията по труда уточни, че независимо от финансовите затруднения на предприятието, собственикът е длъжен да гарантира изплащането на поне 60% от брутното възнаграждение на работниците, не по-малко от минималната работната заплата. Тя заяви, че има извършени 16 проверки на шивашкия цех и от 2007 г. са съставени 19 акта за нарушения за общата сума от 45 000 лв. Една част от наказателните постановления са били платени, други - обжалвани.

Шивачките се оплакаха, че едва преживяват и отхвърлиха обвиненията на собственика, че не са работили качествено, като уточниха, че цялото производство е отивало за износ.

Бившият социален министър Иван Нейков каза, че жените не бива да разчитат на добрата воля на работодателя, а да заведат иск в районния съд. Според него, шивачките няма да имат проблем да получат заплатите си чрез съдебно решение.

Юристът от КНСБ Чавдар Христов посъветва шивачките да поискат от съда изпълнителна заповед за изплащане на възнагражденията си и обеща съдействие от страна на синдикатите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини