Абсурд: Жив човек от София се води за мъртъв

  • 07 декември 2011 20:22

  • 2925
  • 2
Абсурд: Жив човек от София се води за мъртъв
©

Атанас Алурков от софийския квартал "Лозенец" е жив, но има издаден смъртен акт на свое име и всъщност не може да живее.

Абсурдът, в който попаднал 50-годишният мъж, започва на 1 октомври миналата година. Тогава от дома му си тръгва неговият приятел Велизар Велинов. След като се върнал от Канада, мъжът останал без дом и 3 години живял при Атанас, понеже нямал работа и не можел да си наеме квартира.

По време на престоя на Велизар домакинът си направил няколко ксерокопия на личната карта, защото кандидатствал за работа като строител. Едно от тези копия Велизар прибрал, преди да напусне къщата на приятеля си, пише в. “Торнадо”.

Няколко дни по-късно обаче се наложило Велизар да постъпи по спешност в Първа Градска болница в София за операция от рак на гърлото. Там той умира от сърдечна недостатъчност. В себе си няма други документи освен ксерокопието от личната карта на Атанас Алурков. Заради това се води като пациент с неговото име, а по-късно на Алурков е издаден и смъртния акт за Велизар.

Обща позната на двамата мъже отива в болницата и администраторката й отговаря, че при тях няма покойник с името Велизар. “Бях изумен, когато научих и веднага разговарях с директора и юристконсулта на болницата. След това видях в моргата тялото на Велизар”, коментира потресен Атанас Алурков.

Атанас подава молба за анулирането на смъртния акт в 4-то РПУ на МВР и иска възстановяване на самоличността си. Скоро след случая изтича и валидността на личната му карта. Оказва се, че е невъзможно да си изкара нова, защото се води умрял. Така не може да си плаща здравните и пенсионните осигуровки, да влиза в административни сгради, където се прави проверка и не е имал право да гласува на последните избори, защото мъртвите не гласуват.

Обиколил десетина адвокати, писал е до президентството, Министерския съвет и омбудсмана, но никой не е проявил интерес за разрешаване на абсурдната ситуация, в която живее цяла година.

Последвайте канала на

2925 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.06.21 | 15:30

1
"не е имал право да гласува на последните избори, защото мъртвите не гласуват." Глупости на търкалета в българия гласуват средно по 500 000 мъртви души.
az

2013.06.21 | 15:30

2
много си умен/а,от цялата история само това ли ти направи впечетление

Добави коментар

Водещи новини