Зам.-министърът на културата: В цял свят има паметници, които са частна собственост

  • 22 август 2016 19:49

  • 958
  • 1
Зам.-министърът на културата: В цял свят има паметници, които са частна собственост
© Булфото Архив

В цял свят има паметници на културата, които са частна собственост, но това не означава, че те са оставени безстопанствени. Това каза пред Радио „Фокус“ зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова.

По думите й частните собственици са задължени по Закона за културното наследство да опазват паметниците, така както държавата опазва онези, които са държавна собственост. Доц. Бони Петрунова допълни, че когато паметник на културата бъде унищожен, освен санкциите, които се налагат на собствениците, те трябва да бъдат задължени да направят всичко каквото е указано в закона за възстановяване на паметника.

„Не, че има сума, която би могла да върне блясъка на един паметник, ако той от безстопанственост или зла умисъл бъде разрушен, но тези санкции са изключително малки. Затова дори министър Рашидов спомена, че има желание веднага да се инициира една законодателна промяна, с която да се увеличат санкциите“, каза доц. Петрунова.

Тя уточни, че още през 2015 година на съвместно заседание на Комисията по култура и на министерството се е стигнало до извода, че трябва да се направи преоценка на сега действащия закон. „Така че да се направи една такава експертна оценка, след което да се вземе решение дали правим нов закон изцяло или променяме съществени части от сега действащия, които или да узаконят неща, които са вече остарели, или да променят неща, които са като „параграф 22“ – просто не действат. Ето това е, което ние ще искаме до началото на 2017-та да внесем в парламента, за да започне да се работи по тези текстове“, подчерта зам.-министърът на културата.

Доц. Бони Петрунова каза, че около 40 хиляди са паметниците на културата в България, като повечето са държавна собственост. Има регистър и се знае за всеки отделен паметник на културата чия собственост е, допълни още зам.-министърът на културата.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
958 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
от тв

2016.08.23 | 03:56

1
това което се видя от заснети кадри е че в складовете са се заселили недопустими з а повърхноста същества в холограмно подържани пробиви в пространството ни..

Добави коментар

Водещи новини