Чипирането и регистрацията на домашните кучета ще реши проблема с изоставените животни

  • 19 август 2016 07:06

  • 1102
  • 0
Чипирането и регистрацията на домашните кучета ще реши проблема с изоставените животни
© Булфото/Архив

Единствено задължителното чипиране и регистрация на домашните кучета и котки ще доведе до трайно намаляване на изоставените на улицата животни. Липсва обаче съдействие от страна на ветеринарните лекари за чипирането и регистрацията на домашните животни. Това заяви пред БТА д-р Марина Иванова, директор на Фондация "Четири лапи".

"Регистрацията на домашните кучета е задължителна. До февруари тази година не беше задължително да се поставя микрочип, което затруднява идентификацията на животните и изясняването чия собственост са те", подчерта Иванова. Според нея законът за ветеринарно-медицинската дейност позволяваше поставяне на микрочип или татуировка, която обаче не може да се води като трайна маркировка, защото избелява и не се чете.

По данни на "Четири лапи" в София през последните пет години идентифицираните с микрочип кучета са 10 130, като от 2013 г., когато въвеждането на данните стана задължение на ветеринарните лекари, са записани близо 7000 животни. Във Варна са чипирани 2605, в Пловдив - 2379, като най-малко идентифицирани и регистрирани кучета има в Хасково - 201 кучета, Смолян - 120, Благоевград - 82. В 22-те общини от София-област броят на регистрираните в националната база данни кучета също е нисък - 459, като в общини като Мирково и Долна баня няма нито едно.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини