За миналата година има около 500 сигнала за престъпления в мрежата

  • 16 август 2016 08:16

  • 1960
  • 0
За миналата година има около 500 сигнала за престъпления в мрежата
©

Петя Димитрова от Държавната агенция за защита на детето коментира случая в ефира на БТВ, при който антимафиоти разбиха незаконен сайт за работа, събиращ данни на деца. За миналата година има около 500 сигнала за престъпления в мрежата. Заловени са 14 педофили.

Тя разясни, че по случая е работено съвместно с ГДБОП. „Но към момента няма данни за престъпление, но съществува риск за това. Родителите не могат да защитят децата си от този вид престъпления“, отбеляза експертът.

Онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация, установиха антимафиотите. 13-годишно момиче се е регистрирало на сайта преди година. Решава да потърси работа за ученици в интернет и този сайт е първият, на когото попада. Момичето оставя телефона си и избира сферите, в които иска да работи, съобщава БТВ.

„Никой не ми е звънял през тази една година”, споделя тийнейджърката.

Родителите й знаят за желанието да си намери работа. По техен съвет тя не публикува своя снимка. Споделя, че иска да работи, за да изкарва джобни пари.


 

„Аз й казах, че може, но не с лични данни, само по име и там някаква друга информация, на колко години е, имейл, за да може да се свържат с нея. По телефона всеки може да й звънне. И да не прави нищо без мое знание”, казва майката на момичето.

Някои от децата са се регистрирали това лято в сайта.

Антимафиотите у нас не могат да свалят сайта, защото е регистриран в Холандия и се държи от руснак. Но по всичко личи, че е ориентиран към българския потребител. Холандската полиция вече е информирана чрез Интерпол.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини