ГЕРБ шикалкави за парите на БЕХ в Корпоративна банка

  • 06 декември 2011 20:18

  • 3313
  • 5
ГЕРБ шикалкави за парите на БЕХ в Корпоративна банка
©

630 млн. лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ) са изсипани в Корпоративна банка.

След като пазената с премълчаване и недомлъвки тайна за това къде държавните фирми държат парите си видя бял свят от "Труд" са потърсили за коментар политици от всички парламентарни сили.

Очаквано депутатите от управляващата партия прехвърлиха топката към изпълнителната власт и се измъкнаха с оправданието, че по време на криза не е добре парите на държавата да се местят. Важно било при какви условия са дадени в трезора. Е, хубаво е да се знаят тези условия...

Никаква изненада няма и в това, че ДПС е убедено, че всеки трябва да реши къде да си държи парите. Особено ако това "къде" е в Корпоративна банка.

Единствено червената и синята опозиция са си позволили да разсъждават логично. От ДСБ бяха категорични, че “всички яйца не трябва да се държат в една кошница”. А от БСП и СДС обявиха, че държат на принципната си позиция - за да няма субективизъм, трябват ясни правила.

В същото време официалната информация за парите, които държавните фирми държат в Корпоративна търговска банка, се оказа най-строго пазената тайна. Всеки ден излизат нови сметки за милиони, но държавните институции умишлено крият къде и колко пари са депозирали. Все още не е ясно и каква част от фирмите са приели насоките на финансовото министерство за избор на банка.

Само държавните енергийни фирми допреди месец са държали на депозит по текущи сметки в КТБ 77% от всичките си пари, които възлизат на 825 млн. лв.

НЕК и “Електроенергиен системен оператор” - компанията, която стопанисва националната преносна мрежа, държат общо 58 млн. лв. по текущи сметки.

Газопреносният оператор “Булгартрансгаз” е положил най-много пари в КТБ - около 270 млн. лв., което представлява около 85% от финансите на компанията. Фирмата е вкарала като депозит над 72 млн. лв., като единственото смислено обяснение на шефа й Димитър Гогов е, че те били краткосрочни. Другото пояснение е, че компанията му работи с банките, които са избрани от предишното управление.

АЕЦ “Козлодуй” държи парите си в 18 банки, но само в банката на Цветан Василев са цели 72 млн. лв., което е 40% от общата сума.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3313 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
милиционер Цецо

2011.12.07 | 06:48

5
Коментарите №2,3 и 4 са писани от Б. Борисов, А. Доган и Цв. Василев

2011.12.07 | 06:48

4
E къде да си държи държавата парите бе, в Английските банки ли ?! Или в Италиянските а ?! Големи мозъци сте. Най сигурното място е Българска банка с Българин собственик. Този къвто и ще да е, 100% работи за службите или е работил и е лоялен към тях. Ама дай да плюеме...
банкер

2011.12.07 | 06:46

3
Що мълчите бе ,хора ? Да не би и вие да имате пари в банката на управляващите? Преди 15-16 години една община спря за един месец заплатите на учителите и от лихвите си купи чисто нов автомобил. Помислете си само какво става в момента ! Не за БДЖ, зърнопроизводители ,пенсионери , ами и за неродените деца ще има пари от лихвите от тази банка ,въртяща парите на държавни институции и фирми . Да живее бат Бойко /който уж от нищо не разбира / !
Dobrev

2011.12.07 | 06:01

2
Prosto davat nai-dobrata lihava za golemi sumi nad 10000lv i evro
Asker

2011.12.07 | 06:01

1
O4evidno statiqta e dale4 ot obektivna. Jurnalistkata e bezdarna!

Добави коментар

Водещи новини