10% от младежите си купуват всеки ден лотариен билет за изтриване

  • 11 август 2016 15:02

  • 5248
  • 2
10% от младежите си купуват всеки ден лотариен билет за изтриване
©

10% от младежите на възраст между 16 и 19 години си купуват всеки ден лотариен билет за изтриване. Това показват резултатите от емпирично изследване за хазартната зависимост сред младежите.

„Това е тревожна тенденция, тъй като зависимото поведение се лекува трудно“, коментира проф. Соня Карабельова, ръководител на проект „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“ и заместник-декан на Философския факултет към Софийски университет.

Най-важният резултат е създадената солидна основа за национални проучвания на проблемната и патологична зависимост от хазарта. Чрез този проект, финансиран от Държавната комисия по хазарта, за първи път в страната е разработена методика за скрининг на проблемно и патологично хазартно поведение сред юношите и са включени адаптирани въпросници за българската социокултурна Пилотната методика бе тествана през месец юни 2016 г. в реални условия сред 230 ученици от областите Враца и Видин. Според получените резултати 11% от учениците между 8 и 12 клас са изложени на висок риск от задълбочаване на хазартното поведение, а 9% вече са развили проблемно хазартно поведение.

Установено е, че момчетата са по-склонни да играят на хазартни игри, отколкото момичетата и да залагат по-големи суми. 83% от анкетираните посочват, че лотарийните билети за изтриване са най-предпочитаният начин за „опитване на късмета“. 11% от учениците си купуват билет всяка седмица, а 10% - всеки ден.

През последната година 35% от учениците в гимназиален етап на обучение са залагали пари на карти, 21% - на зарове, а 29% са играли хазартни игри он-лайн. Водени от надеждата за бързо и лесно забогатяване, търсене на усещания, опити за вписване в компания, повече от 50% от учащите плащат до 5 лв. за едно залагане, а близо 11% залагат над 100 лв. „Оценяваме значимостта на проблема и сме готови да сътрудничим за мултиплициране на проекта в системата на образованието и институциите, имащи отношение към повишаване на хазартната култура, превенцията и предпазването на децата и младите хора от хазартната зависимост“, подчерта областният управител Малина Николова.

Проектът „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“, изпълняван от Фондация „Проджекта“, има за цел предпазване на младите хора от хазартна зависимост и повишаване на тяхната хазартна култура. Дейностите включваха: проучване на специализирана литература по темата; пилотно изследване за конструиране и валидизиране на методика за социологическо проучване; професионални срещи и образователни курсове с родители, учители, педагогически съветници и училищни психолози; разработване и издаване на информационни материали и др.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5248 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
grajdanin

2016.08.12 | 20:36

2
Лошото е, че и възрастните го правят без да осъзнават какви глупаци са. Тези лотарии пълнят джобовете на тарикати, маскирани като 'национални", "лотария България" и подобни глупотевини. А оня тъпанар от рекламата кърти мивки с телешката си физиономия...

2016.08.12 | 20:35

1
Бедните райони са бедни за това, защото не могат да мислят и чакат само на късмета. 1во. Купуваш си билети по два лв. дневно=30 дни по два лв= 60лв. 60лв. по 12 месеца=720лв. Това ти е почивката на морето за една седмица. А да говорим ли и за пушенето на цигари, колко пари отиват? Човек има толкова пари, колкото мозък има.

Добави коментар

Водещи новини