Екозащитници предлагат мерки за опазване на делфините

  • 29 юли 2016 12:19

  • 1239
  • 2
Екозащитници предлагат мерки за опазване на делфините
© Getty Images/Guliver

Сдружение за дива природа "Балкани" обявява подкрепа на инициативата за опазване на делфините и борбата срещу нелегалните и неустойчиви практики за риболов в Черно море. Това пише съобщение на организацията.

Подкрепяме досега предложените мерки за включване на Гранична полиция при борбата с нелегалния риболов и предлагаме забрана за стопански и любителски риболов в Черно море с всички дънни тралиращи и драгиращи средства, пишат екозащитниците.

Ползване на бийм трал в Черно море трябва да бъде забранено, пише в документа. То е разрешено от 2012 година с цел с борбата с рапаните (Rapana thomasiana), но не е съобразено с дънните екосистеми. Кораб, който влачи дънен трал, разорава ивица от 10-12 км за един час, а облакът с утайка убива морски организми на 10 пъти по-голяма площ. Алтернатива на събирането на рапани чрез метода на тралирането е събирането им от водолази, пишат от сдружението.

Еколозите предлагат да се финансира поставянето на пингъри (звукови устройства, прогонващи делфини) на поне 70 на сто от риболовните съоръжения за стопански риболов (даляни и дънните мрежи) до 2018 година.

Последвайте канала на

Калина Христова
1239 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.30 | 00:27

2
Няма свръх популация! Това, че виждаш на едно място делфини и други подобни видове, не значи че на друго място ги има! Мисли малко с гънките на мозъка и се поинтересувай от бюлетините за потенциално застрашени видове! Вземи предвид, че за свръх популация може да говориш само за човешкия индивид! Явно си правиш свободни разсъждения, не подплатени с логични и фактически заключения!
гост

2016.07.30 | 00:08

1
А никой ли няма да каже че има свръх популация на делфини и това застрашава другите видове???

Добави коментар

Водещи новини