Ден 12: Стачката в БДЖ продължава

  • 05 декември 2011 06:32

  • 1183
  • 3
Ден 12: Стачката в БДЖ продължава
©

Стачката в БДЖ навлиза в своя 12-и ден. Днес в преговорите ще се намеси и транспортният министър Ивайло Московски.

Вчера той определи като неприятен факт, че има служители, които обявиха гладна стачка. Съкращаването на 1000 души е недостатъчно за оздравяването на БДЖ, тъй като държавата не може да дотира компанията непрекъснато.

До включването на Московски в преговорите се стигна след разрива между синдикатите и ръководството на БДЖ. Поводът беше предложението нови мерки за реформи в железниците. Според лидера на синдикатите на железничарите Петър Бунев, ако синдикатите приемат предложението, то месечният доход на работещите железничари ще падне с около 35%. Затова е взето решение стачката да продължи, а преговори да се водят само с министъра на транспорта Ивайло Московски.

„Единодушно решихме, че преговори повече с мениджърския екип няма да водим. Това е поредната подигравка, която се прави. Предлагат неща, които са под Кодекса на труда. Като започнем от нощния труд - от 42% на 25%, класът за прослужено време от 1% на 0,6%. Намаляване на километричните, които са по 3,8 стотинки на 1 стотинка. Намаляване на отпуските от 22 на 20 дни, на трудоустроените от 30 на 26 дни. Премахва се допълнителният отпуск при смърт на близък и при кръводаряване. Намаляване на отпуските за вредни условия на труд - в момента те са от 5 до 10 дни, те предлагат от 1 до 5 дни при положение, че наредбата не позволява по-малко от 5", добави Бунев.

Относно очакванията на председателя на Управителния съвет на БДЖ Владимир Владимиров влаковете да тръгнат още следващата седмица, Петър Бунев каза: „Той заявяваше, че и на 24 ноември няма да започне стачка, а тя продължава вече 11-и ден. В комуникация със стачкуващите те казаха, че са готови да умрат по пероните, но няма да се съгласят с отстъпление от наша страна. Предложението, което те ни отправиха, е около 35-37% намаляване на доходите. Ние утре ще отидем и ще заявим, че повече с тях няма да преговаряме. Оттук нататък министър Ивайло Московски да му мисли".

Междувременно стана ясно, че започва гражданското дело по жалбата на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД за установяване на законността на стачката в железницата, съобщиха от Софийския градски съд.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1183 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
жепеец прост

2011.12.05 | 19:28

3
не им ли писна на тия айдуци,заплатите им били малки,а като продават нафта и желязо всеки ден това никой не го вижда,така че никой не разчита в бдж на заплатата...
хе хе хе

2011.12.05 | 19:27

2
Иииииии такаа - до "победата"- демек докато закрием БДЖ!Заради няколко десетки човека и няколко нещастни синдикалистчета сега ще отидат всички в кюпа- гледай ти логика?????? На всички е ясно ,че така БДЖ не може да съществува, но синдикатите как ще си въртят далаверите после?
xa xa xa

2011.12.05 | 17:01

1
Какви пет лева бе брато? Виж на снимката по-горе какви са 90 процента от влаковете ни. ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ другарю смешко, според теб това заслужава ли си да плащаш европейски цени на билети за такава услуга, аааааааааааааааааааа? ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ това от кога според теб е замислено и от кого, да се докарат до този момент ???? А дали ако не се стачкува ще се оправи нещо ? Или ще останат само товарните влакове с които си въртят дадени личности далаверите и отново ще ги дотира държаната - сиреч аз и такива нахилини безмозъчни тъпанари като нас /и себе си слагам в това число щом години на ред съм траял такива като теб/, които като седнат на маса изпият по една пърцуца стават умни и силни. И ако критикуваш нещо предлагай решения, а не акай само по форумите, ако разбира се не ти се плаща за това. И за последно отговори моля те, ако това положение на фалит е докарано от некадърно управление, кой, кой ще понесе наказателната отговорност, като имаш предвид, че се полага такава.

Добави коментар

Водещи новини