Проф. Илчев: Трудно ще бъде да се отдели жълтата от сериозната преса

  • 03 декември 2011 18:51

  • 933
  • 0
Проф. Илчев: Трудно ще бъде да се отдели жълтата от сериозната преса
©

През изминалата година, запазихме достойнството на Софийския университет в една много тежка ситуация, защитихме Ботаническата градина в Балчик, излязохме от дупката, в която ни вкара нанесеният удар по нашите финансите през 2009г.

Това заяви в ефира на „Радио К2” проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Климент Охридски”. От думите му стана ясно, че в момента приоритет за ръководството на университета е активната работа по въвеждането на електронна система на управление, която да е в полза на студентите, преподавателите и служителите, да облекчи всички процедури в СУ и да премахне дублирането на функции, каквото се наблюдава на този етап. Проф. Илчев изрази надеждата си, че в близко време СУ ще има повече магистърски и бакалавърски програми на английски език. Професорът очаква скоро да бъдат приети и първите студенти на Алма Матер в специалност Химия и фармация.

Иван Илчев сподели убеждението си, че образованието се приема като нещо много тясно, но според него то е широко понятие, включващо възможността и необходимостта да мислиш аналитично, да отхвърляш авторитетите, когато те грешат, да тръгнеш срещу това, което иска обществото, ако то се води от ежедневни проблеми, а не от загриженост за бъдещето. По думите на ректора на Софийския университет „образованието е поглед към света, то не е стока, както се опитват да ни убедят някои”. Професор Илчев бе категоричен, че да бъдеш добре образован не е просто начин да се сдобиеш с висока заплата и по личните си контакти отсъди, че много хора държат на своята духовност дори това да не им носи толкова пари, колкото биха печелили, ако се занимават с бизнес.

„Трудно ще бъде да се отдели жълтата от сериозната преса”, заяви Иван Илчев. Но проблемът с медиите не се случва за първи път, напротив – по думите на професорът той може да намери своя исторически преглед. Според него стремежът на политиците е да завладеят жълтата преса, защото тя е по-популярна, по-четена и по-търсена. „След като политиката зависи от това колко души гласуват за даден човек, а не колко качествени хора гласуват за него, ясно е накъде вървят усилията” – заключи в ефира на „Радио К2” проф.  Иван Илчев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
933 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини