100 нови пръскачки за гасене на пожари раздадоха на горските

  • 15 юли 2016 16:52

  • 1387
  • 0
100 нови пръскачки за гасене на пожари раздадоха на горските
© Булфото

Със 100 нови пръскачки за гасене на пожари разполагат вече горските стражари от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четири области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, съобщава Труд. Оборудването е раздадено на специализираните групи към всички 13 горски и 5 ловни стопанства. 25-литровите гръбни пръскачки допълват техническата им обезпеченост за първоначална атака на горски пожари.

Пет са специализираните високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, с които разполага СИДП. При необходимост могат да се включат и още. Противопожарните депа на горските са в пълно съответствие с нормативните правила. Съставени са графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни.

Тази седмица след сигнали от граждани на телефон 112, благодарение на незабавната намеса на специализираните екипи за гасене на пожари към СИДП, са предотвратени 2 огнени инцидента във Варненско. Съвместно със служителите на пожарната пламъците са потушени, преди да засегнат гора. Най-вероятната причина за пожарите е човешка небрежност.

Статистиката показва, че над 97% от пожари са предизвикани от човешки действия. Миналата година са станали 26 горски пожара. От предприятието напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии е забранено, а нарушенията се наказват с глоба до 500 лв. Забранено е и паленето на стърнища от собствениците и ползвателите на земеделски земи. Сериозна предпоставка за пожари е изхвърлянето на отпадъци и особено неизгасени фасове.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини