Ръст на цените на жилища в еврозоната

  • 12 юли 2016 14:41

  • 1854
  • 1
Ръст на цените на жилища в еврозоната
© Getty Images/Guliver

Цените на жилищата в еврозоната са нараснали през първото тримесечие с най-бърз годишен темп от осем години насам, отчитайки най-солидно повишение от преди началото на световната финансова криза, която провокира солиден трус на имотния пазар.

Според Евростат, жилищните цени в региона са били с 3% по-високи през първото тримесечие на 2016-а спрямо година по-рано след повишение с 2,6% в края на 2015 година. Това представлява най-солиден ръст на цените на жилищата от първото тримесечие на 2008-а година - точно шест месеца преди началото на глобалната финансова и икономическа криза,чийто старт беше даден от фалита на голямата американска инвестиционна банка Lehman Brothers. Спрямо последните три месеца на миналата година, цените са се увеличили с 0,4 на сто.

Нарастването на жилищните цени е нов знак за постепенното възстановяване на икономиката на еврозоната от негативните последици от дълговата криза в региона, които последваха световната финансова криза. По-високите цени на жилищата вероятно ще подкрепи доверието на потребителите, тъй като собствениците на домове ще се почувстват по-богати и по-склонни да харчат.

Както и в други части на света, жилищните цени в еврозоната се сринаха рязко в резултат на финансовата криза. След кратък отскок те подновиха своя спад, тъй като регионът навлезе в своята собствена криза, свързана с огромните държавни дългове и едва към средата на 2014-а година започнаха отново да нараства предпазливо.

Началото на този ценови отскок съвпадна с първата от поредицата стимулиращи мерки, обявени от Европейската централна банка, имащи за цел да подсилят слабия икономически растеж и много ниската инфлация. Тези програми за стимулиране обаче доведоха до притеснения в Германия и на други места в региона, че цените на активи - включително на жилищата - могат да нараснат нереално и по този начин да посеят семената на друга финансова криза.

На този етап обаче има слаби признаци за прегряване на жилищния пазар на еврозоната. В самата Германия, покачването на цените на жилищата се забави през първото тримесечие до годишен темп от 4,4% спрямо растеж с 5,9% през последните три месеца на 2015 година. Основно изключение е Австрия, където жилищните цените нарастват в началото на настоящата година с цели 13,4% - два пъти по-силно от растежа, записан в края на миналата година (повишение с 6,4%).

Според Евростат жилищните цени в целия Европейския съюз са се увеличи през първото тримесечие с 0,7% спрямо последните три месеца на 2015-а и са отчели годишен ръст от 4 на сто.

Извън Австрия, най-голямо увеличение на цените е отчетено в Унгария (ръст с 15,2% на годишна база), докато шведските цените на жилищата са се повишили с 12,5%. Трябва да се има предвид, че в тези две държави централните им банки провеждат облекчени парични и лихвени политики за борба с много слабата инфлация, въпреки добрия икономически растеж, отчетен през последните години.

Данните на Евростат за България показват нарастване на жилищните цени през първото тримесечие с 1,1% спрямо последните три месеца на 2015-а година, когато беше отчетен по-солиден ценови растеж от 3,1 на сто. На годишна база цените на жилища в нашата страна са се повиши през периода януари - март с 4,5% след повишение с 4,0% през последното тримесечие на предходната година, отчитайки малко по-ускорен растеж от средния за целия Европейския съюз.

Британските цени на жилищата са се повишили през първото тримесечие с 1,1% спрямо края на 2015 година и са нараснали с 8,0% на годишна база, но редица икономисти очакват пазара на имоти на Острова да отслабне значително в резултат на решението на Великобритания да напускане ЕС. Несигурността около Brexit може да има отрицателно въздействие върху цените на жилищата в целия съюз, въпреки че някои отделни градове в континентална Европа могат да се възползват от очакванията, че световният бизнес ще премести своите международни операции от Лондон след изненадващия изход на референдума, проведе на 23-ти юни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1854 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.12 | 15:20

1
Защо ? Заради санирането на панелките от Свинетка ли? Готови са да се разпаднат при първия по-сериозен трус !Но банките печелят и в двата случая !И Свинетка !

Добави коментар

Водещи новини