Три от язовирите в Старозагорско са в аварийно състояние

  • 07 юли 2016 14:54

  • 1315
  • 0
Три от язовирите в Старозагорско са в аварийно състояние
© Булфото

Три от язовирите в Старозагорска област са в аварийно състояние. Това са водоемите в селата Долно Сахране, Априлово и Хайдушко кладенче.

Инженерна експертиза ще реши дали да бъдат възстановени, или напълно извадени от експлоатация. В момента язовирите са изпразнени, обяви областният управител Георги Ранов.

Със своя заповед от март тази година той е разпоредил проверка на всички язовири и речни корита. Създадената комисия е проверила 54 обекта и е издала над 170 предписания. Не са изпълнени предписанията от миналата година за 24 язовира, частично са изпълнени за други 13. Голяма част от реките се нуждаят от почистване от наноси и растителност. Няма наложени санкции на кметове и собственици на язовири, съобщи Георги Ранов и добави, че това не е в неговите правомощия, предаде БНР.

Под специален контрол е язовир „Копринка“, който се поддържа със 70 процента от обема му. За миналата година от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии са отпуснати 1,3 милиона лева за различни обекти в областта. Финансиране за тази година очакват други шест проекта на обща стойност 1,7 милиона лева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини