Патриарх Неофит: Бог да помага на всички, за да съумеем да отклоним младите от наркотиците

  • 01 юли 2016 15:38

  • 1225
  • 0
Патриарх Неофит: Бог да помага на всички, за да съумеем да отклоним младите от наркотиците
© Булфото

„Бог да помага с общи усилия на всички хора с добра воля да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотици и да им посочим верния съзидателен път, защото от това зависи не само дали ще живеят пълноценно тук на земята, но и спасението на душите им за Вечността”, каза патриарх Неофит. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ.

По повод международния ден за борба с нелегалния трафик на наркотици, 26 юни, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с Румен Бояджиев – директор на Международна асоциация за Борба с наркоманията и наркобизнеса, д-р Теменужка Любенова – председател на Общински съвет по наркотични вещества (ОСНВ) – Благоевград, Магдалена Рахова – секретар на ОСНВ и координатор на младежките доброволци, гл. ас. Д-р Мариана Шехова-Канелова от Югозападния университет „Неоит Рилски” - обединили усилията си за превенция и борба с наркоманията. В срещата взеха участие и архим. Герасим – гл. секретар на Светия Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия и Александра Карамихалева – нач. Отдел „Връзки с обществеността”.

По време на срещата бе обсъдена опасността от наркотичните вещества, независимо от вида им, както за отделната личност, така и за обществото като цяло, тенденциите и начините за разпространението им и належащата нужда от обединяване на силите в борбата с тях. Бе констатирано, че наркотиците са общ враг за всички, независимо от религиозните им убеждения и националност, и борбата с тяхната употреба и разпространение трябва да бъде обща кауза за институции, организации и хора с добра воля.

Пристрастяването към наркотиците води след себе си и: лъжи, кражби, измами, проституция, агресия стигаща и до убийства, води до цялостно разстройство на физическото, психическото и духовно състояние на личността и отношенията му с неговите близки. Бе постигнато съгласие, че както при превенцията, така и при рехабилитацията от зависимости към наркотици вярата е изключително силен мотивиращ фактор в борбата с тях. В края на срещата патриарх Неофит подари на своите гости икона на Пресвета Богородица, наречена “Неопиваща чаша”, молитвата пред която помага на хора, попаднали в алкохолна или наркотична зависимост.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини