Проф. Иванов: Британците дадоха своите сърца, но не и глави, за да излязат от ЕС

  • 28 юни 2016 17:28

  • 2127
  • 0
Проф. Иванов: Британците дадоха своите сърца, но не и глави, за да излязат от ЕС
©

Британците не криеха своите мнения за ЕС. Лисабонският договор никъде не е разписал, че ЕС трябва да действа като бюрокрация, а тя действаше точно по този начин. Всичко това доведе до това положение. Първият мит за ЕС е, че ще се разширява безкрайно, а вторият мит е , че ЕС е безсмъртен. И двете неща не са така. Останалите държави, които са членки, трябва да се замислят защо британците дадоха своите сърца, но не и глави, за да излязат от този съюз.По този начин проф. Димитър Иванов коментира Брекзит-а в ефира на БТВ.

"В дебатите преди референдума се дискутираха въпроси свързани с миграцията и с икономиката. Британците гласуваха за контрола на народа и за британския суверенитет. Чета и слушам всичко и съм изумен от редицата неистини, които се говорят - Британия щяла да се разцепи, Англия щяла да напусне и какво ли още не. Орешарски днес направи груба грешка като каза, че британската лира е девалвирана. Няма такова нещо, девалвация означава съзнателна корекция на валутата, това, което се случва е временна обезценка на паунда, а това е различно", допълни още той.

"Финансовата система на Великобритания е абсолютно ликвидна и страната няма да претърпи никакъв шок", каза той и допълни, че това е втората по-големина икономика в ЕС. "Загубата за икономиката на ЕС е огромна. Великобритания е 5-тата по-големина икономика в света. Тя успя да възвърне и да надмине предкризистни си състояния на икономиката. Страната се явява най-големият клиент на ЕС. Трябва да сме много точни за кого ще са загубите. Най-големият търговски партньор на Великобритания е САЩ, вторият такъв е Германия. Малко или много страната се подготвяше за това", обясни още Иванов.

По думите му той не вижда още урокът за когото говори в реакциите на лидерите от ЕС. "Не смятам, че това е фатално за британската икономика", коментира още той.

"Декларацията на българското правителство след Брекзит-а е правилна. Великобритания е стратегически партньор за страната ни", коментира Иванов.

Последвайте канала на

Калина Христова
2127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини