МТСП ще осигури средства за летен лагер на децата от домовете (снимка)

  • 28 юни 2016 15:41

  • 1830
  • 2
МТСП ще осигури средства за летен лагер на децата от домовете (снимка)
©

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) ще осигури финансиране за летен лагер на море за децата от домовете. Средствата ще са от фонд “Социална закрила“. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за при посещението си в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания във Враца, съобщават от пресцентъра на министерството.

"Децата от Центъра се чувстват като едно голямо семейство. Тук за тях се грижат добре подготвени екипи от социални работници и психолози. Една от най-важните инициативи е осигуряването на възможност да посещават училище с обособяването на специализирана паралелка в съседното училище. Това допринася за реалната им интеграция със съседите и помага на децата да се чувстват пълноценни", посочи Русинова.

В рамките на посещението си във Враца тя се срещна с приемен родител от града, който от дълго време се грижи за деца, лишени от родителска грижа.

Министър Русинова акцентира върху инициативите за бизнеса за обучение на персонал в предприятията, които се финансират по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. "Една от най-успешните схеми предоставя възможност на младежи до 29 години да стажуват в предприятия от реалния сектор. Към момента има малко над 3 хиляди младежи в около 720 предприятия, които упражняват своя стаж по специалността. Възнагражденията им са в размер на минималните осигурителни прагове за съответната длъжност и се поемат с евросредства", каза Русинова.

Тя добави, че 40% от младежите остават да работят при същия работодател и след края на стажа. "В момента община Враца стартира проект по схемата „Активни“. Целта е да се активират 70 младежи, които нито учат нито работят. За част от тях общината ще организира курсове по озеленяване. По този начин младежите ще могат да се интегрират на трудовия пазар", добави министър Русинова.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1830 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Людмил

2016.06.28 | 18:48

2
Да ми го духат червените и сините Гербари и техните поклонници.

2016.06.28 | 15:59

1
Боже, колко мило,дочакахме най-накрая.Още не поели поста и ПР е в ход

Добави коментар

Водещи новини