Южните брегове на плажовете са по-опасни

  • 21 юни 2016 07:21

  • 1218
  • 0
Южните брегове на плажовете са по-опасни
©

Южните брегове на плажовете ни по Черноморието са по-опасни след стихване на ветровете откъм морето и там има по-голяма вероятност от появата на мъртво вълнение. Това обясни за „Монитор” Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК.

Пясъчните ивици на обърнатите на юг плажове между Каварна и Балчик са относително защитени. Според него е по-правилно да се казва не мъртво, а остатъчно вълнение.

„Причината е, че след като вятърът е духал няколко дни откъм морето и спре или смени посоката си, водата продължава да се движи по инерция още известно време към сушата.

По думите в най-плитките до брега водната маса, която е по-близо до дъното тръгва обратно навътре към морето и тя е една от причините за инцидентите с хора. Той добавя, че след като дълго време духа вятър откъм морето по плажовете ни, повечето от които гледат на изток, се появява и крайбрежно течение по посока навътре към залива.

„Спре ли вятърът въртеливото движение на водата тегли хората навътре в морето”, обяснява още Андонов. „Такова вълнение трудно се забелязва, защото вълните нямат гребени. Липсата на вятър кара хората да мислят, че вълната е по-малка, отколкото е в действителност.

„При силен вятър от сушата към морето пък има опасност, ако влезем с дюшек или малка надуваема лодка да бъдем отнесени навътре в морето далеч от брега”, предупреждава още експертът по водно спасяване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини