Премахват маршрутките от София

  • 30 ноември 2011 21:24

  • 1284
  • 0
Премахват маршрутките от София
©

До края на 2012 г. столичани ще стигат до метрото и най-натоварените спирки на градския транспорт с шатъли. Довеждащият транспорт от малки нископодови и климатизирани автобусчета ще има между 16 и 20 линии, съобщи зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, пише 24 часа.

“В началото на 2012 г. ще внесем предложение до общинския съвет. Той ще реши дали да има конкурс или довеждащият транспорт да се възложи пряко на някое от транспортните дружества. Тепърва ще се мисли и за цената на билета, защото не може хората да се возят например за 3 спирки и да плащат пак левче”, обясни Христов.

До Нова година пък ще е готова документацията за новия конкурс за маршрутките. Идеята на кметството е те да са 16 линии. Категорично няма да минават по жълтите павета. Кметството ще заложи изискване превозвачите да оборудват всяка кола с GPRS.

“Така ще ги контролираме дали спазват разписанията и изискванията в договорите. За всяко нарушение ще има санкции. Срокът на договорите ще е 3 г.”, добави Христов.

Според шефа на Сдружението на маршрутните превозвачи Витан Андреев при подготовката на конкурса трябва да се имат предвид и промените, които ще настъпят след пускането на втория лъч. Те очаквали след тръгването на метрото от Обеля до Младост пътниците им да намалеят с 30%, а спадът се оказал двоен. Той напомни, че от 49 маршрутни линии заради спад на пътниците сега са останали 24.

До края на януари пък трябва да е избран консултантът, който ще подготви пазарен и правен анализ как да бъдат дадени за стопанисване 2300 спирки на градския транспорт. Процедурата е по препоръка на ЕК, а анализите са част от големия проект за модернизация на градския транспорт.

Последвайте канала на

Novini.bg
1284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини