БАН разработи робот, помагащ на пенсионери

  • 30 ноември 2011 17:40

  • 1915
  • 1
БАН разработи робот, помагащ на пенсионери
©

Говорещ робот, който помага на самотни възрастни хора, представи Българската академия на науките. Робко 11 е един от експонатите, показани по време на конференция на тема "Сервизна роботика 2011".

Роботът може да е в помощ на възрастните хора, като им дава лекарства, храна и вода
, обясни доц. Найден Шиваров от Института по роботика към БАН, цитиран от БНР. Той посочи, че при нужда роботът може да звъни на личния лекар и да прави видеовръзка с роднините на възрастния.

Цената му е 100 000 лева, но се очаква да спадне до 15 000 лв., след като започне да се разработва серийно. По-усъвършенствана версия ще може да се определя дори менюто на собственика си, допълни доцент Шиваров.

Друго атракция, представена от БАН, беше канапе, което разказва приказки.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1915 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вели

2011.12.05 | 22:34

1
Интересно на кои пенсионери ще помага този робот - 700 000 хиляди ли, които преживяват /ако това изобщо е живот/ със стотина лева на месец. Тези хора нямат нужда някой да им напомня да си вземат лекарствата, защото те нямат пари да си купят такива и са се отказали или не ги допускат изобщо до здравеопазването. Нямат и какво да им бъде сервирано. За видеовръзка трябва телевизор, компютър, интернет. За да се звъни на лекаря или на 112 трябва да има телефон и някой да му плаща сметките. Основната грижа на тези стотици хиляди е как да намерят нещо за ядене и огромна полза биха имали от робот, който бързо да идентифицира в кофите за боклук какво все още става за ядене и да помогне то бързо да бъде извадено преди конкуренцията. Но може би този робот е предназначен за малцината заможни възрастни хора и пенсионери? И в този случай човек трябва да е пълен идиот, за да повярва като гледа тази недомислица, че може да бъде от някаква полза. Най-вече това се отнася до журналистите, които заблуждават читателите си с такива тъпотии.

Добави коментар

Водещи новини