Вече седмица не издирват водолаза край Кипилово

  • 13 юни 2016 09:32

  • 22568
  • 0
Вече седмица не издирват водолаза край Кипилово
©

От една седмица е спряно издирването на изчезналия на 25 май в пещерата Голям извор в Стара планина леководолаз от Варна, съобщи кметът на село Кипилово Йордан Симеонов, пише в. "Монитор".

„Направиха се няколко опита въпреки вдигналата на високо вода в местността Боаза. Далдисваха момчета от Пловдив, които още първия ден попаднаха на фенера на Красимир. После им излезе някаква неотложна работа и си заминаха. След тях дойде един смелчага от Велико Търново. Спуска се два или три пъти, след като успяхме с пожарникарските помпи да смъкнем нивото и да отворим дупката, но дали от студенатада вода, дали от нещо друго, хвана пневмония и влезе в болницата. Заминаха си и приятелите на варненлията. Дали и кога ше се върнат – никой не казва“, коментира селският управник.

По думите му вероятността Краси Марков да е все още жив била „на ръба“. Дори да е успял да влезе в някой от сифоните по над 150-метровото подводно трасе на пешерата истинско чудо щяло да е оцелял толкова денонощия сам, без храна, без светлинка.

Пещерата Големия извор е в местността Боаза, която е на около 3 км от село Кипилово. В този район започва водохващането за град Омуртаг. Мястото е привлекателно за иманяри, от уста на уста се разказват различни легенди, включително и за имането на митичния Вълчан войвода, който укрил в тунелите обрана турска хазна.

Двамата спътници на Красимир отричат да са отишли на мястото заради имане. Според тях варненлията влязал воден от желанието да направи снимки на подводния лабиринт. По безспорен начин е установено, че пострадалият е влязъл с две бутилки от 10 л и 3 л, без да опъва пилотно въже, което е задължително при проникване в пещерни сифони.

„Нещо се е объркало, нещо се е объркало вътре, не е бил проблемът тая висока вода, която е в момента. Тая вода в момента е проблемът за влизане, тогава тя е била ниска", заяви Красимир Петков, пещерняк, който единствен е проучил пещерата.

Зам.-председателят на „Пещерно спасяване“ Тодор Даалиев коментира, че са били направени общо 6 влизания, но освен намерения фенер нищо друго не е открито.

„Има нещо криминално в цялата тая история. Оставихме полицията да си свърши работата. Ако се наложи отново наши хора ще влязат вътре, но едва ли ще намерят жив мъжа“, лаконичен бе той.

Последвайте канала на

Novini.bg
22568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини