Болата се отърва от бетона

  • 03 юни 2016 08:05

  • 6964
  • 0
Болата се отърва от бетона
© Фейсбук

Жители на село Българево сами преместиха бетонното съоръжение, блокиращо достъпа на моторни превозни средства до плажа в един от най-красивите заливи – Болата. Това е станало около половин час, след като столична фирма, изпратена от МОСВ, блокира с бетон достъпа до залива, пише в. "Монитор".

„Загражденията са тук, на място, но са обърнати и достъпът на автомобили долу до залива е свободен. Докато не получим заповед черно на бяло, за нас това е самоуправство”, коментира кметът на Българево Георги Георгиев.

Фирма, изпратена от МОСВ, събори старите сгради долу в залива и блокира достъпа на МПС до залива с бетонно съоръжение. На практика това означава край на туризма в селото, тъй като освен с автомобил, до Болата е невъзможно да се слезе пеш. Първо, разстоянието е голямо и е със стръмен наклон надолу, после пък е невъзможно да изпълзиш нагоре по баира пешком в жегите, особено ако си с деца.

Не е възможно да се построи паркинг горе в равнината над Болата, защото и тя, както самият залив, са част от защитената зона Калиакра по Натура 2000. Абсурд е хората да си оставят автомобилите горе на пътя, тъй като оттам пък е трафикът за нос Калиакра. Освен че туристите и жителите на община Каварна няма да имат достъп с моторни превозни средства до плажа на Болата, при необходимост до там няма да могат да слизат линейки и коли на Пожарната, обясни още Георгиев.

Кметът е изпратил писма до министъра на МОСВ и до Областния управител на Добрич, Детелина Николова. В тях се настоява за спешна среща за решаване на проблема. Заливът е изключително държавна собственост и е под шапката на МРРБ, МОСВ и Пристанищна администрация.

Плажът в Болата е райско кътче за всички туристи. Водата там е плитка и изключително чиста. На самия плаж има заведение, чиито собственици водят съдебни дела с МОСВ за това, дали ресторантът е законно построен. Добре, че е заведението, тъй като персоналът поддържа плажа чист, казват местните. В залива има достатъчно място за паркиране и на автомобили. Мнозина туристи предпочитат да почиват именно в Българево, заради близостта на плажа в Болата. Всички квартири и хотели вече са резервирани за лятото. Има и много българи от вътрешността на страната, най-вече от столицата, които имат вили в Българево и прекарват отпуската си тук. Затваряйки пътя за колите, се слага край на туризма в селото.

Последвайте канала на

Novini.bg
6964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини