Проверяват чука, убил работник в „Арсенал“

  • 31 май 2016 06:34

  • 6325
  • 0
Проверяват чука, убил работник в „Арсенал“
©

Прокуратурата разпореди проверка на месингов чук учил работник в оръжейницата „Арсенал“ в петък вечерта. 52-годишният Динко Делийски бил на смяна в Завод 4 край Мъглиж. Инцидентът е станал, докато мъжът заедно с други двама свои колеги били на пресата, която обработва брикети хексоген. До всяка машина има и месингов чук.

Според работници от завода върху чука е имало залепнал материал, който работникът не е изчистил предварително и, който е довел до взрив при натиска на пресата. Според неофициална информация загиналият Динко започнал работа в „Арсенал“ миналият декември. Според разследващите Динко е нарушил правилата за безопасност, защото използвал мегингов чук. Това е третият инцидент в „Арсенал“ за по-малко от месец. На 25 април в цех 120 на Завод 3 на комплекса изгоряха специалистът по взривове и зам.-директор на завода Върбан Пешков и монтьорът Румен Райчев. Огънят тръгнал, докато двамата мъже настройвали машина за производство на барутни смески. Според ръководството на дружеството при самозаплването на влажната маса не е имало взрив, пише "Монитор".

Вътрешна проверка ще установява причините, в много голяма степен най-вероятно е било допуснато нарушение на правилата за безопасност на труда. Експерти-химици предполагат че е станало объркване в дозировката на различните кисели, използвани при направата на барутната смес. И тогава бе образувано досъдебно производство, специалисти по взривовете в националната следствена служба поеха експертизата, но до момента следствието не е приключило.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини