Често домашното насилие над възрастни хора остава скрито

  • 29 ноември 2011 10:46

  • 2082
  • 1
Често домашното насилие над възрастни хора остава скрито
© Булфото

Много често домашното насилие над възрастни хора остава скрито. Това каза на международна конференция за домашното насилие над възрастни хора Евелина Милушева – координатор на проекта на БЧК „Разчупване на табутата”.

Причина за това - насилието да остава скрито е, че в повечето случаи възрастните хора живеят изолирано. Много често възрастните хора не разпознават домашното насилие като такова. Трета причина са страхът и срамът от това, че са насилвани, обясни Милушева.

БЧК разработи проект „Разчупване на табутата”, който е насочен срещу домашното насилие над възрастни жени. Първата част на проекта е реализирана в периода 2007 – 2009 г. В резултат на дейностите по него се е повишила информираността по проблема. Изработена е брошура, която е била полезна за уязвимите групи. Направени са и предложения за законодателни промени.

Като продължение на първия проект е разработена и втора част - „Разчупване на табутата” – 2, която се реализира в периода от декември 2009 до декември 2011 г. Проектът е финансиран от програма Daphne. Целта е да продължи борбата с насилието над възрастни хора. Разработена е обучителна програма за разпознаване на насилието над възрастни жени. Целевите групи по проекта са специалистите от социалната и здравната сфера, лектори от образователни институции. Индиректните бенефициенти по програмата са възрастните жени и техните близки. Създаден е и консултативен съвет за реализацията на проекта.

Като основен резултат от програмата е повишената информираност по проблема, отбеляза Милушева. Създадена е електронна страница на проекта. Публикувани са много материали в сайта на БЧК. Разработена е обучителна програма. Изготвени са препоръки за промени в законодателството, касаещи насилието над възрастни жени.

БЧК ще продължи да работи по проблема, за да има чуваемост и да се вземат мерки, отбеляза Милушева. Ние сме търсен партньор от различни международни институции, допълни д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

Последвайте канала на

2082 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕЛ КАПИТАН

2015.03.22 | 20:32

1
Този който измъчва и насилва възрастни хора , без значение мъже жени , защото на тази възраст те са еднакво беззащитни НЕ заслужава да живее или ако му се позволи да живее , то трябва да бъде затворен в клетка като животно! Всеки които напада по слабите и беззащитни от него хора е страхливец и мухльо!!!

Добави коментар

Водещи новини