Гласуват днес забраната за бурките в Пловдив

  • 17 май 2016 07:38

  • 1090
  • 0
Гласуват днес забраната за бурките в Пловдив
©

Общинският съвет на Пловдив ще гласува днес т.нар. забрана за бурките. Предвидената санкция е от 300 до 500 лева за първо нарушение и от 1000 до 1500 лева за второ нарушение. Това предвиждат измененията в наредбата за обществения ред, касещи носенето на бурки на обществени места в града.

В петък вечерта на общественото обдсъждане по казуса в залата на градския парламент дойдоха едва 10-на младежи. Вносителят-съветникът Александър Сиди от ВМРО обясни, че след проведени неформални разговори със съветници от другите политически сили са взели решение предложението да бъде копирано от това, което вече беше гласувано в Пазарджик, където думата религиозен отпада изцяло, съобщи Дарик радио.

Ако местният парламент събере нужните гласове, то забраната за носене на обществени места на облекло или аксесоари, които прикриват лицето и пречат на идентификацията на личността ще важи за всички официални институции и публични територии, освен ако това не се налага по професионални причини или е в рамките на спортни, културни или други подобни прояви. Ветото няма да касае и управлението на пътни превозни средства, за които се изисква носенето на предпазна каска, както и за официалните места за молитва и вероизповедание.

Общинският съветник от Реформаторския блок Пепа Деведжиева вече обяви, че няма да подкрепи предложението, касаещо забрана на употребата на религиозни символи в Пловдив. Според нея, неуместно е всеки местен парламент да взима решение за подобни ограничения, щом в Народното събрание е внесен такъв законопроект.

„Абсурдно е да приемем наредба за забрана на бурки на местно ниво, без да имаме закон“ обяви и Дани Каназирева от Съюз за Пловдив.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини