Мирен протест пред съда в Търново заради загинал габровец

  • 13 май 2016 09:12

  • 1126
  • 0
Мирен протест пред съда в Търново заради загинал габровец
©

Мирен протест организират в понеделник пред съдебната палата във Велико Търново приятели и близки на нелепо загиналия в Габрово Боян Найденов.

На 21 юли 2015 г., около 13,50 ч., на ул. „Неофит Рилски” в Габрово, при управление на мотокар без регистрационни номера и без да има необходимата правоспособност за работа с тази машина, Христо Енев нарушил правилата за движение по пътищата и предизвикал катастрофа с мотоциклет „Хонда” без регистрационни номера. При инцидента починал мотоциклетистът - 25-годишният Боян Найденов, също от Габрово.

Мотокаристът излязъл на главен път със скорост от около 7,7 км/ч , като „вилиците” на машината били вдигнати на височина от 1,2 метра над земята. По същото време мотоциклетистът се движил със скорост от 84-85 км/ч., при което последвал удар на мотоциклетиста във „вилиците” на мотокара и той загинал.

Габровският окръжен съд е осъдил Христо Енев на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, като е отложил наказанието за срок от 5 години. Подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС за срок от 3 години. Съдът е постановил Енев да заплати на родителите на загиналия Боян обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди в размер на общо 180 000 хиляди лева. Причинилият катастрофата следва да заплати и 7 200 лева държавна такса върху уважената част от предявените граждански искове, както и направените по делото разноски.

Приятелите и близките на починалото момче, обаче, не са съгласни с тази условна присъда. Затова в понеделник, когато Апелативният съд във Велико Търново трябва да даде ход на въззивно дело, те се събират на мирен протест пред съдебната палата в Старата столица. Адвокатите на родителите на загиналото момче смятат, че габровските магистрати са дали превес на смекчаващите вината на подсъдимия Енев обстоятелства. Според тях той системно карал, без да е правоспособен, мотокара, който пък е собственост на фирмата на баща му Момчил Енев. „Този случай е във фокуса на внимание на обществото и е от съществена важност какво наказание ще бъде определено. Безспорно, каквото и да е то като размер и вид, няма да бъде върнат животът на Боян, но останалите нарушители трябва да бъдат убедени в справедливостта на закона и да бъдат мотивирани да не извършват подобни нарушения. Затова нашата цел е съдът да постанови справедлива ефективна присъда, в тази връзка предприехме действия по обжалване пред горната инстанция – Апелативен съд – гр. Велико Търново.“ – мотивират се адвокатите на родители на Боян.

Последвайте канала на

Калина Христова
1126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини