Спряха от експлоатация два крана в София

  • 12 май 2016 10:07

  • 1009
  • 1
Спряха от експлоатация два крана в София
© Булфото

След проверка, разпоредена от Софийска градска прокуратура /СГП/, от експлоатация са спрени два строителни крана в София, информира прокуратурата.

Единият е на строителен обект в кв. "Мотописта", а другият е в кв. 12 "Кръстова вада" в София. И на двата обекта се строят жилищни сгради.

Проверката започна в края на април, след като СГП се самосезира по повод инцидента с падналия кран на строителна площадка на столичния булевард "Н.Вапцаров". При падането си, кулокранът рани трима души и причини значителни материални щети на бензиностанция и спрелите в района й автомобили. По реда на надзора за законност, прокурор възложи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да бъдат проверени всички строителни обекти в София, на които работят такива кулокранове и друга товароподемна техника. Разпоредено е да се установи тяхната техническа годност, дали правилно се експлоатират и безопасността при работа със съоръженията по отношение на трети лица.

До момента служители на ДАМТН, Икономическа полиция и Главна инспекция по труда, са проверили шест строителни обекта, на които са работели седем крана, които според нормативната уредба се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН.

Освен, че двата кулокрана са спрени от работа, ще бъдат съставени и четири акта за административни нарушения.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1009 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2016.05.12 | 21:13

1
А защо само в София.

Добави коментар

Водещи новини