Миряни се застъпват за "анатемосан" по изборите свещеник

  • 27 ноември 2011 12:40

  • 1024
  • 0
Миряни се застъпват за "анатемосан" по изборите свещеник
©

Миряни от Елена спасяват свещеника от църква "Успение на Пресвета Богородица" протойерей Иван Тодоров, който "изгоря" заради участие в изборите. От 16 октомври храмът е затворен, защото свещеникът е отстранен от великотърновския митрополит Григорий.

Причината за наказанието е заиграването на отчето с политиката. Големият грях бил сторен на местните избори като попът нарушил устава на БПЦ, склонил да влезе в листата за общински съветници на политическа партия в съседния град Златарица, пише "Труд".

"Признавам, че го направих от незнание, а и в листата бях на неизбираемо място. Когато разбрах каква грешка съм сторил, веднага си направих отвод, но беше твърде късно. Надявам се дядо владика да прояви благосклонност и да ме върне, за да бъда полезен на енорията и на града", кае се духовникът.

В един ден той получил от дядо Григорий заповед и две разпореждания. Свещеникът приел поканата за покаяние, но не и разпореждането за преместване в енорията на Стара река и Кипилово, тъй като там нямало къде да живее. Последвало разпореждане за дисциплинарно наказание и отстраняване от служба. Въпреки че ключовете за църквата са все още у отец Иван, той не може да служи в нея, тъй като му е взет светият антимис.

Свещеникът бил склонен да издаде имуществото на приемника си, но енориашите се вдигнали в негова защита и той изчаква решението на владиката.

Покаятелното писмо на протойерей Иван Тодоров не трогнало митрополита. Заради това над 460 богомолци от Елена за половин ден събрали подписка и с добри думи за отеца и я изпратили до владиката. Сега с нетърпение очакват неговото милосърдие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини