Шеф налага глоби за бременност

  • 26 ноември 2011 06:43

  • 4224
  • 12
Шеф налага глоби за бременност
©

Шеф на пловдивска фирма накарал млада жена да подпише договор, според който при забременяване тя му дължи неустойка от 700 лева.

Подобно искане се сторило на дамата недопустимо и тя решила да се оплаче в Комисията срещу дискриминация, пише "Монитор". Докато търсела работа, младата жена попаднала на обява на пловдивска фирма и решила да си опита късмета. Приели я на тридневен стаж и след като се убедили, че може да върши работата, й предложили трудов договор. В него обаче една от точките предвиждала глоба от 700 лв., ако забременее.

Жената е възмутена от клаузата, която очевидно противоречи на всички закони в страната и е силно дискриминационна по отношение на слабия пол. Още повече че във злополучната фирма работели само жени.

Според подателката на жалбата става дума за типов договор, който се предлага за подпис на всеки нов служител. Странното според нея обаче е, че той е минавал през ръцете на няколко институции и никой не е реагирал. По жалбата е образувана преписка в КЗД.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4224 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Вещо лице

2014.11.21 | 09:56

5
Тази уговорка, дори да фигурира в трудовия договор, е нищожна. Работодателят може да наказва само в точно определени хипотези. И още нещо, нашето законодателство е предвидило в случай на бременност на служителка възможност за работодателя да наеме друго лице за времето, през което бременната отсъства. Не виждам какво толкова са се разбучали тука разни образи, след като бременната жена не ги натоварва/ангажира по никакъв начин. Проявявайте повече уважение към тези служителки, те се нуждаят от закрилата не само на държавата, но на обществото като цяло. Практиката в други страни, за съжаление, е точно обратната. И в това отношение мисля, че закрилата на бременните и майките е едно от малкото законодателни решения, с които можем да се гордеем.

2014.11.21 | 14:21

12
Ако за определен пост се изисква някакво обучение от което работодателя търпи загуби и вече обучената служителка излеза по майчинство, кой ще финансира обучението на новата (временна) служителка? и как да бъде сигурен че всичко това няма отново да се повтори? именно затова в договора е посочено това като условое. Нека не забравяме че,става дума за частен бизнес.

2014.11.21 | 09:59

11
ама кажете за какво е тая фирма... само жени работели... глоба за бременност... да не е стриптийз-бар?
Чичо К

2014.11.21 | 09:58

10
Каквато и да е ,Нямат право!
m&m

2014.11.21 | 09:58

9
може би работи в незаконен публичен дом.
LAZY

2014.11.21 | 09:58

8
Има пълното право при подписването на договор фирмата да поставя условия във връзка с работата. Тази женската ще му хване опинците на шефа си! :)) Отива в небитието като всички останали майки, която ще гледа деца да си ходи или да върви в децката градина да ги отглежда. Това е същото както се поставят условия при сключване на договор за участие като актьор във филм. Нямаш право да забременееш, да пострадаш, въобще право на отлъчка до завършването на филма нямаш! Да ходи някъде и да се снима с бебето! Шефа иска сигурни хора докато отсъства..... хахахаха, ще му фане точно опинците! :D

2014.11.21 | 09:57

7
всеки си гони интересите, нормално е работодателя да нее доволен от забременяването на служител.Какво се случва с мястото на служител по майчинство? то е заето и празно а това са загуби. Държавата трябва да се погрижи за решаване на този проблем, както за защитата на бременната така и за обещетение на работодателя за периода в който отсъства майката. Да не говорим че липсата на този служител натоварва останалите на работа което не им се заплаща.
maria

2014.11.21 | 09:57

6
kak taka e normalno,be?!vie ste poburkani vsichki,dayte da ni globiat,che pravim sex bilo to s prezervativ ili bez!kakvi sa tia ''zakoni'',kakva e tazi shibana durjava,v koito samo mutri ni upravliavat i obirat?!niama pravo da ia globiava ako zabremenee,triabval oe da se konsultira s niakogo predi da podpishe!
И аз подписах такъв договор

2014.11.01 | 23:04

4
Работя за споменатата фирма от скоро и на мен също ми беше дадено да подпиша такъв договор.Управител на фирмата е Виделина Благоева(жена),тя ме накара да подпиша такав договор.Мога да Ви дам номера и за да и кажете това,което мислите лично-0886033107
fen

2012.06.14 | 12:54

3
не се учудвам на това моята съпруга като забременя и каза на шефовете си за бременноста си и те веднага още до края на работният ден са и казали че я освобождават от работа а това беше преди 9-10г когато нямаше закони не че сега има такива в БГ,и след това когато започна да и личи никой не искаше да я вземе на работа и сега аз питам как младите в БГ да се женят създават семейства и деца при тази с-ма,или как се гледа семейство с 35лв детски 100лв майчински и макар работещ съпруг за 320лв тогава толкова даваха не че сега е по различно.а по темата този работодател е направо за затвора а интерсното в случая е че никой от институциите през който минава договорът не са реагирали-ясно е там пак колко се работи аз лично имах случаи в ;Закрила на Детето;хванах жените в работно време в 10,30h преди обяд седнали на стол и с вдигнати крака на масата не ме очакваха и като ме видяха скочиха да си ходят по работните места а после много работели.
Ядосан

2011.11.28 | 08:47

2
По-лошото според мен е това: "Странното според нея обаче е, че той е минавал през ръцете на няколко институции и никой не е реагирал" Да живеят българските институции и хората в тях които си умират да си вършат работата!!!!

2011.11.27 | 14:28

1
Може ли да се счита за дискриминация разликата в пенсионната възраст и годините прослужено време мъже/жени? Не е ли редно те да бъдат усреднени?Виждам че има компетентни сред нас та да помоля да отговори някой.

Добави коментар

Водещи новини