Караджова разреши златодобив край Кумовград

  • 25 ноември 2011 21:40

  • 1129
  • 0
Караджова разреши златодобив край Кумовград
©

Одобрено е предложението за златодобив край Крумовград, което беше отправено от Висшия експертен екологичен съвет.

Това съобщи министър Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко на семинар в Добринище.

Преди време министърът върна на експертния съвет за допълване на данни проекторешението по инвестиционното предложение на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна фирма на "Дънди прешъс метълс", за златодобив в местността "Ада тепе" край Крумовград. Тъй като е от обществен интерес и с голяма значимост, някои процедури трябваше да се допълнят с данни от Басейнова дирекция за управление на водите - Пловдив и от Министерството на здравеопазването.

Много внимателно изчетох доклада и с най-голямата отговорност, тъй като имам и експертни познания. Уверих се, че всички необходими мерки за изключване на всякакви рискове за вододайните зони, за здравето на хората, за околната среда и биоразнообразието са взети предвид в решението, включително пречистване на отпадъчните води до ниво качество на питейни води и като допълнителен ефект - развитие на дейност в един от регионите с най-висока безработица в България, заяви Караджова.

По думите й първоначално инвеститорът е бил предложил друга технология. Предвид опасенията на хората от региона, целият проект е преработен и сега се предлага много по-безопасна технология, която в икономически аспект предполага по-малки икономически ползи, по-малко преработване на материала, но пък за сметка на това е много по-приятелски настроен като технология и като процес към околната среда, поясни тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини