Банките почнаха да притискат железниците

  • 25 ноември 2011 15:29

  • 2200
  • 1
Банките почнаха да притискат железниците
© Булфото

Четирите банки по облигационния заем на железниците са изпратили писмо, с което искат до края на ноември да имат график с точни цифри - как ще бъде разплащано задължението към тях.

Това каза пред журналисти в парламента транспортният министър Ивайло Московски.

„Очаквам да убедя кредиторите, че мерките, които предприемаме, са достатъчна гаранция, че следващата година дружеството ще бъде или на нула, или с минимална оперативна загуба, което ще му позволи да започне да функционира като нормално дружество. Да може във всеки един момент след това да започне изплащането на задълженията, които е натрупало. Като се разберем с кредиторите, колкото време искат да стачкуват”, каза той.

Може да се мисли за допълнително финансиране, но дружеството трябва да е оздравено, така че - да може да погасява това задължение. Заемът от Световната банка се дава на държавата и оттам - на железниците. Дори да бъде нотифицирано и всичко да е нормално, железницата трябва да върне заема, тъй като това не е дарение, уточни той.

„Препоръчвам - да се преговаря и не препоръчвам - да се бърза с подписването на договорите. Искам дружеството да бъде максимално облекчено от страна на исканията. Притеснявам се, че стачката ще продължи и би трябвало всички останали да се притесняват. Чух упреци от типа, че ръководството на железниците са некадърни, че ние сме некадърници. Удивявам се от тази наглост”, заяви министърът.

На въпрос – ако стачката от понеделник излезе извън контрола на синдикатите и стигне до гражданско неподчинение, както те предупредиха, кой ще носи отговорност, министър Московски посочи: „Какво означава една стачка да излезе от контрола на синдикатите, при положение, че те са я провокирали?”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2200 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Al

2011.11.28 | 11:47

1
Нещо любопитно :) Вижте Ромите - Индийци какви влакове имат и сравнете с нашите хахххх http://www.hobyto.com/post/1534/maharadzha-ekspres-dvorets-na-kolela

Добави коментар

Водещи новини