Забраняват бурките в Стара Загора

  • 28 април 2016 07:25

  • 2073
  • 2
Забраняват бурките в Стара Загора
© Getty Images/Guliver

Старозагорските обшински съветници ще решават днес дали да забранят носенето на бурки на обществени места в Стара Загора.

Предложението е на общинските съветници Гергана Микова от НФСБ от и Николай Диков от ГЕРБ. Те предлагат промени в Наредбата за обществения ред свързани с религиозната пропаганда. Създава се нова глава, наречена „Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности“. Предвижда се да се води регистър на вероизповеданията, със седалище, адрес и имена на членовете на ръководния орган. Ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност, то няма да намери място в общинския регистър.

Забраняват се публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции, както и извършването на религиозна агитация по улиците на града, посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други. Документът предвижда още, че в своята дейност изповеданията нямат право да използват психотропни вещества или хипнотични и други методи, водещи до промяна в съзнанието на човека.

Предложението мина на първо четене. Междувременно двамата старейшини внесоха допълнително нов текст: ” Забранява се на обществени места, носенето на аксесоари, прикриващи лицето по начин пречещ за разпознаването”.

Коригиран е и член 25 з, ал.3: „Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните“.

Последвайте канала на

Калина Христова
2073 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
pipi

2016.05.04 | 10:24

2
В София не съм виждал жена с бурка.
ga

2016.05.02 | 00:10

1
БРАВО ПАЗАРДЖИК,БРАВО СТАРА ЗАГОРА! КОГА ЩЕ ГИ ПОСЛЕДВАТ СОФИЯ, ВАРНА , ПЛОВДИВ И ЦЯЛАТА СТРАНА?

Добави коментар

Водещи новини