Вежди Рашидов: България ще възстанови блясъка на дом Витгенщайн във Виена

26 април 2016 16:58

Вежди Рашидов: България ще възстанови блясъка на дом Витгенщайн във Виена
© Булфото(архив)
1431 4

България ще възстанови блясъка на Дом Витгенщайн във Виена. Още тази есен Министерството на културата започва ремонт на емблематичната сграда. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов на среща днес във Виена с проф. Барбара Нойбауер, президент на Федералната служба на Република Австрия за паметници на културата, съобщи пресслужбата на Министерството на културата.

Дом Витгенщайн във Виена е собственост на България. Там се помещава Българският културен институт. Сградата е световен паметник на културата и е архитектурен шедьовър. Години наред обаче не са били полагани необходимите грижи за цялостно възстановяване и консервация.

Сградата е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн - Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971 г. къщата е паметник на културата. Архитектурата й е уникална. Всички вътрешни детайли са разработени от Лудвиг Витгенщайн - прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьорът и др. Прочутият философ Витгенщайн е въплътил своите философски виждания в изчистените линии на сградата, превърнала се в наши дни в архитектурна забележителност. През 1975 г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт.

Вежди Рашидов увери проф. Нойбауер, че България ще извърши ремонта, реставрацията и консервацията професионално и при спазване на всички законодателни изисквания. В срещата във Федералната служба на Република Австрия за паметници на културата участваха главният секретар на Министерство на културата Стоян Стоянов, директорката на Български културен институт (БКИ) "Дом Витгенщайн" проф. Румяна Конева и акад. Светлин Русев, който разказа за първата частична реставрация, когато знаменитата сграда е закупена от България. Тук бе и главният консерватор на Виена доц. д-р Фридрих Дам.

Барбара Нойбауер поздрави Вежди Рашидов за готовността на българското Министерство на културата да започне цялостния ремонт на уникалния архитектурен паметник. "Това е знаков проект, много важен не само за България и Австрия, не само за Европа, но и за света", посочи г-жа Нойбауер.

Министър Рашидов и Барбара Нойбауер договориха днес български и австрийски специалисти да подготвят заедно експертната оценка и концепцията за цялостния проект за запазване на автентичния вид на Дом Витгенщайн. Български и австрийски специалисти започват съвместна работа още в следващите седмици.
Утре, 27 април, по лична покана от предстоятеля на манастира Клостернойбург прелат Бернхард Баковски министър Вежди Рашидов ще вземе участие в тържественото откриване на изложбата от Националния археологически институт с музей при БАН "Блясъкът на Изтока - християнско изкуство от България", която ще бъде експонирана в залите на светата обител.

Веднага след откриването на изложбата министър Вежди Рашидов ще бъде награден с орден "Златен кръст на Свети Леополд на манастира Клостернойбург", а той ще връчи като подарък на манастира картина на известния български художник Николай Янакиев "Светлина"

БТА
1431 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Във Ежди

2016.05.06 | 20:54

104809
Като правим селям и сме хванали КАЛЪП от ПЕТ РАКИИ сега требва ли да си показваме КАМБЕСТИЯ НОС, че да ни видят кои сме СЪС СМЕНЕНИТЕ ПОМАШКИ ИМЕНА ЕВРЕИТЕ?

2016.05.06 | 20:54

104826
TOQ PEDAL -mislex ze e ymrql
то

2016.05.06 | 20:54

104848
И С КОИ ПАРИ - ПАК С НАШИТЕ НАЛИ ? БРЪКНИ В ТВОЯ ДЖОБ , А НЕ НА ХОРАТА В ДЖОБА.

2016.05.06 | 20:53

104956
Един достоен БЪЛГАРИН. Говорете си, каквото си искате.

Добави коментар

Водещи новини